Nederlands bombardement boven Syrië komt dichterbij

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, November 16 2015.

De Nederlandse deelname aan de bombardementen tegen IS in Syrië komt dichterbij. PvdA en D66 zijn niet meer pertinent tegen, na de aanslagen in Parijs.

VVD

Eerder was een Kamermeerderheid onder aanvoering van regeringspartij VVD al vóór meedoen boven Syrië, maar coalitiepartner PvdA zag nog teveel bezwaren.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt het nieuwe standpunt van PvdA en D66 tegenover Jaap Jansen 'goed nieuws en ook hard nodig'. Hij zegt: "We moeten niet alleen vergelden, we moeten IS verslaan. Daar gaat het om."

"In Syrië zitten de trainingskampen, de aanvoerlijnen, de commandocentra en daar komen de strijders ook weer op af."

In de strijd tegen IS mag de positie van Assad niet voor verwarring zorgen, zegt Ten Broeke, hoe gruwelijk hij ook te werk gaat. "Assad is niet onze vijand, dat is IS. We kunnen het aanpakken van IS niet laten afhangen van of we een pensioenregeling voor Assad weten te verzinnen. IS moet worden aangepakt en dat zal ook boven Syrië moeten gebeuren en daarvoor moet de coalitie van meer dan zestig landen boven Irak ook een gezamenlijke strategie boven Syrië ontwikkelen."

En daarbij is de hulp van de Iraniërs en de Russen onontbeerlijk, meent Ten Broeke. "Geen enkel land kan dit op zijn eigen houtje. Ik heb begrip voor de Franse vergeldingsaanvallen, maar we moeten niet alleen vergelden, we moeten IS ontslaan. Daar gaat het om."

Assad

VVD en PvdA zijn bereid het regime van Assad voorlopig ongemoeid te laten. Voorlopig kunnen we niet zonder Assad, hoe gruwelijk hij ook te werk gaat, zegt Ten Broeke.

Luister de reactie van Han terug

Lees hier het hele artikel