Kamer uit zorgen over terreurfinanciering uit Saudi-Arabië

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, November 18 2015.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de rol van Saudi-Arabië in de bestrijding van het internationale terrorisme. Vooral de financiering van terreurorganisatie IS vanuit onder andere Saudi-Arabië is voor partijen in de Kamer een groeiende bron van ergernis.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs de politieke partijen.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke constateert dat de VN niet de middelen en expertise heeft om de terreurfinanciering met wortel en tak uit te roeien. Die strijd zou het best door de Amerikanen geleid kunnen worden, omdat die wel over de juiste expertise beschikken, stelt de VVD'er.

Volgens Ten Broeke kunnen de rijke Saudische donoren alleen worden aangepakt met goede wetgeving, "en daar hebben we de Saudi's voor nodig". "Saudi-Arabië is een uitermate ongemakkelijke vriend, maar wel een bondgenoot in de strijd tegen de internationale jihad."

Volgens de VVD is het makkelijk om van alles te eisen van Saudi's, "maar we zullen wel moeten blijven samenwerken in het belang van onze veiligheid", aldus Ten Broeke.

De Tweede Kamer debatteert woensdagochtend met minister Bert Koenders over onder andere de aanslagen in Parijs en de strijd tegen IS.

Lees het hele artikel op NU.nl