ABN AMRO terug naar de beurs!

Source: A. (Aukje) de Vries i, published on Saturday, November 21 2015, column.

Op 20 november 2015 is een eerste pakket met 20% van de aandelen ABN AMRO naar de beurs gegaan. Dat is een historische stap, volgens VVD Tweede Kamerild Aukje de Vries. De beursgang was altijd het al het doel van de VVD. Bankieren is geen kerntaak van de overheid. Het doel van de overheid is niet om banken in bezit te hebben. Op 3 oktober 2008 kocht Nederland in de financiële crisis noodgedwongen de Nederlandse delen van Fortis ABN om de financiële sector overeind te houden.

Regelgeving

De weg naar een normale financiële sector zonder bedrijven in handen van de staat is nu echt ingeslagen. Dat past bij het feit dat alle regelgeving er op gericht is om de financiële band met de overheid door te snijden, zodat banken niet meer gered hoeven te worden met geld van de belastingbetaler.

Scherpere tarieven

Uiteindelijk verstoren staatsbanken de markt én de concurrentieverhoudingen. Het is belangrijk dat er een divers en concurrerend bankenlandschap komt, om eerlijke en goede concurrentie op tarieven voor hypotheken en MKB-kredieten te hebben. Een staatsbank in een verder commerciële markt verstoort de markt, en daarom krijg je niet de meest scherpe tarieven.

Belastinggeld

Het doel was en is zoveel mogelijk van het belastinggeld dat in de bank is geïnvesteerd terug te krijgen. De totale opbrengst wordt geschat op 15 tot 18,8 miljard euro. De opbrengst van het eerste pakket aandelen is 3,3 miljard euro. De VVD hoopt natuurlijk dat het uiteindelijk zo dicht mogelijk bij het hoogste bedrag uit komt. Maar de totaalopbrengst zal pas duidelijk zijn als het laatste aandeel van de staat is verkocht.

Geen speeltuin

Het gaat hier over één van de grootste beursgangen in de afgelopen jaren. Er staan miljarden euro’s belastinggeld op het spel. Bij een beursgang is rust en terughoudendheid nodig, vanuit alle partijen, de bank zelf natuurlijk, maar ook de politiek. Dat geldt wat de VVD betreft tot ABN AMRO voor 100% is verkocht. Het kan anders de prijs negatief beïnvloeden. Én het is geen speeltuin. Het gaat om geld, heel veel geld van de belastingbetaler.

Hoe nu verder?

Na de verkoop van verzekeraar Reaal en deze beursgang van het eerste deel van ABN AMRO kan nu ook snel, maar verantwoord het resterende deel van ABN naar de beurs. Op deze manier wordt ABN een klantgerichte bank voor consumenten én bedrijven!