Nederland voorzitter Europese Unie eerste helft 2016 - Main contents
Het is bijna zover, in de eerste helft van 2016 is Nederland EU voorzitter. De Raden van Ministers uit de 28 lidstaten vinden dan in Amsterdam plaats. Maar het Nederlandse parlement is eveneens aan zet als gastheer en voorzitter van zestal interparlementaire bijeenkomsten die voornamelijk zullen worden gehouden in de Ridderzaal.
Doel van deze interparlementaire bijeenkomsten is om de samenwerking tussen de 41 Kamers van nationale parlementen te versterken om zo meer invloed uit te oefenen op de besluitvorming vanuit Brussel. De tijd van 'ik kan er ook niets aan doen, het ligt aan Brussel' is echt voorbij! Als nationale parlementariër heb je invloed op besluitvorming direct via de controle van je eigen regering en indirect via de samenwerking met collega parlementariërs uit andere lidstaten. Zo heb je bijvoorbeeld minimaal 14 Kamers nodig om een zogeheten 'gele kaart' te trekken. Daarmee kan je een stevig signaal af geven aan de Europese Commissie om een voorstel te heroverwegen. Dit dient weliswaar binnen 8 weken te geschieden. Nauwe contacten over en weer zijn dan ook zeer relevant.
Zo heeft Nederland onlangs ook het initiatief genomen om een oproep te doen aan de andere parlementen om inzichtelijk te maken welke voorstellen van de Europese Commissie zij prioriteren. Aan de hand van een overzicht kunnen we nu zien welke voorstellen verscherpte aandacht hebben en welke parlementen daar bovenop zitten zodat makkelijker samenwerking kan worden gezocht om voorstellen gezamenlijk in de juiste richting te beïnvloeden.
Samenwerking is ook belangrijk omdat informatie vanuit de regeringen nogal eens wil verschillen. Sommige parlementen krijgen nauwelijks informatie. Andere worden juist heel uitgebreid geïnformeerd bijvoorbeeld over het krachtenveld tijdens onderhandelingen tussen Europese Raad, Europese Commissie en Europese Parlement.
Ook samenwerking met het Europees parlement biedt kansen om extra informatie te verkrijgen, te beïnvloeden en daarmee de democratische controle als nationale parlementariër te versterken.
Die samenwerking is het hoofdonderwerp van gesprek tijdens de interparlementaire bijeenkomsten komend half jaar in Den Haag. 'Samen bouwen aan parlementaire controle op EU-besluitvorming' is dan ook onze gezamenlijke missie.
Thema's als defensie en buitenlands veiligheidsbeleid, mensenhandel, economie, energie en rechtstaat zullen onder andere de revue gaan passeren. Maar ook alle andere grote onderwerpen komen vanzelfsprekend aan bod. Een half jaar lang staat daarmee het Binnenhof in de schijnwerpers van het samenkomen van parlementen en andere buitenlandse gasten. 29, 30 november en 1 december tijdens laatste interparlementaire bijeenkomst in Luxemburg, de COSAC plenair (delegaties commissie Europese Zaken) zullen we het stokje over nemen, 7 en 8 februari zullen we aftrappen met COSAC voorzitters (alle voorzitters commissies Europese Zaken) bijeenkomst in de Ridderzaal. Kortom komend half jaar is Europa ook aan het Binnenhof.
Malik Azmani
Voorzitter vaste commissie voor Europese Zaken, Tweede Kamer der Staten-Generaal