Gezondere werkplek is winst voor werknemers, bedrijven en overheid

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Wednesday, November 25 2015, 3:17.

(Zie hier mijn bijdrage aan het debat)

De werkplek moet veiliger en gezonder. Met steun van de PvdA vraagt het Europees Parlement de Commissie hiervoor met voorstellen te komen. Er moeten in ieder geval minimumregels komen, waaraan een gezonde en veilige werkplek moet voldoen.

Dat is nog steeds keihard nodig. Ieder jaar komen meer dan 4.000 werknemers om het leven als gevolg van ongevallen op het werk. Daarnaast overlijden in Europa 150.000 mensen per jaar aan ziekten, die aan hun werk gerelateerd zijn.

“Een goede gezondheid is een sociaal grondrecht in Europa. De afgelopen jaren is er zeker aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van gezondheid en veiligheid op het werk. Maar er bestaan helaas nog steeds aanzienlijke risico’s voor werknemers. Met dit door de sociaaldemocraten beijverde plan willen we daarin verbetering brengen”, aldus Agnes Jongerius.

Het gaat dan om bijvoorbeeld betere bescherming tegen asbest op de werkplek, tegen kankerverwekkende stoffen of spierziektes door herhaalde handelingen. Maar ook tegen overmatige stress door hoog oplopende werkdruk. Ook onzekerheid over je baan kan zoveel spanning opleveren dat werken niet zonder risico’s is.

“Werken aan een betere, gezondere en veiligere werk is eigenlijk een win-win situatie. Met een gezonde werknemer neemt de productiviteit toe, het ziekteverzuim af, waardoor het beroep op sociale zekerheidsstelsel minder wordt. Het werkt dus positief uit voor werknemers, bedrijven en overheid”, zegt Jongerius.

Vooral positief is het feit, dat de Europese Commissie nu ook met nieuwe regels voor kankerverwekkende stoffen komt. Op dat punt is aan kennis de laatste jaren een hoop vooruitgang geboekt, die nu nog niet in de regelgeving terug te vinden is. Het is sowieso zaak, dat de Europese Commissie opgedane kennis vertaald in betere regelgeving, ook als het gaat om de gevolgen van stress op het werk.

(Persbericht 25 november 2015)