Verblijfsvergunning moet gemakkelijker afgenomen kunnen worden bij plegen misdrijf

Source: M. (Malik) Azmani i, published on Wednesday, November 25 2015, 2:53.

Verblijfsvergunning criminelen onder vuur;

Kamermeerderheid steunt plan VVD om papieren af te pakken

Verblijfsvergunningen moeten makkelijker afgepakt kunnen worden van criminelen. Dat stelt de VVD vandaag voor in de Tweede Kamer. Het idee van de liberalen krijgt steun van de PvdA en heeft daarmee een Kamermeerderheid. Criminelen mogen momenteel in veel gevallenhun verblijfsvergunning vooronbepaalde tijd gewoon houden. Er zijn namelijk allerlei uitzonderingsgronden.De Kamer wil ervoor zorgen dat straks bij meer misdaden geldt dat iemand hetpapiertje verliest.

Mensen met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kunnen ervoor kiezen Nederlander te worden. Die naturalisatie kost echter tijd en geld, je moet er namelijk voor inburgeren, en sommigen willen het Nederlanderschap niet. Ook mensen die op minderjarige leeftijd hier kwamen,kunnen zo jarenlang met dat papiertje in Nederland blijven.

VVD-Kamerlid Azmani vindt dat zelfs mensen die hier geboren zijn, hun verblijfsvergunning moeten kunnen verliezen als ze een misdrijf plegen. Hij wijst erop dat veel Marokkanen die hier in de cel zitten, geen Nederlands paspoort hebben, maar alleen een verblijfsvergunning. Volgens de laatste cijfers gaat dat om 63 procent van de gedetineerde Marokkanen. „Wie langdurig ervoor kiest om geen Nederlander te worden, staat al met de rug naar de samenleving. En wat ons betreft, verliest diegene de verblijfsvergunning als die een misdrijf pleegt”, zegt Azmani. PvdA-Kamerlid Kuiken steunt dat verblijfsvergunningen voor onbepaalde tijd sneller afgepakt moeten kunnen worden en wacht de precieze details van het voorstel af. Ze vindt vooral dat zedenmisdadigers het papiertje zouden moeten verliezen en wil kijken naar voor welke misdrijven het nog meer zou moeten gelden. Wat Azmani betreft, gaat het voor alle misdrijven gelden.

Klik hier voor een link naar het Telegraafartikel.