TTIP: open voor bedrijven, geheim voor burgers

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, December 1 2015, 3:06.

Krijgt het bedrijfsleven voorrang boven de politiek bij de onderhandelingen over TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS? Gaan de belangen van multinationals boven die van de burgers?

Die vragen dringen zich op nu bekend is geworden, dat het Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil toegang krijgt tot de vertrouwelijke documenten van de TTIP -onderhandelingen. Hun lobbyisten werden gevraagd om concrete tekstvoorstellen te doen voor het energiehoofdstuk van dit handels- en investeringsverdrag. Dit terwijl de Europese Commissie de onderhandelingen krampachtig geheim houdt voor de rest van de samenleving en zelfs het Europees Parlement.

Europarlementariër Agnes Jongerius heeft de Europese Commissie om opheldering gevraagd.

‘Het is kwalijk genoeg dat er rond de onderhandelingen de TTIP een zweem van geheimzinnigheid heerst. Op een belangrijk onderwerp als dit moeten mensen mee kunnen kijken, al was het alleen al om vertrouwen te winnen. Dat de Commissie met twee maten meet en aan het bedrijfsleven selectief toegang geeft tot vertrouwelijke documenten, is het failliet van het argument dat onderhandelingen gebaat zijn bij vertrouwelijkheid,’ aldus Jongerius.

Agnes Jongerius: ‘De uitdaging is al groot om de samenleving, inclusief mijzelf, ervan te overtuigen dat dit mega-verdrag met de Amerikanen gewone mensen en werknemers iets oplevert. Deze gang van zaken is een teken waar het bij TTIP echt om draait: de belangen van het internationale bedrijfsleven. Een oliereus mag meekijken en krijgt zelfs de kans om tekstvoorstellen te doen, waar Europarlementariërs het moeten stellen met vertrouwelijke inzage van documenten in een geheim kamertje.’

‘Ik heb de Europese Commissie om opheldering gevraagd. Klopt het dat ExxonMobil toegang kreeg tot vertrouwelijke documenten? Is dit een incident of onderdeel van een bevoorrechte toegang die het bedrijfsleven krijgt? Gaat de Europese Commissie deze documenten die werden gedeeld openbaar maken? Kan zij met droge ogen haar beleid om de onderhandelingen in het geheim te voeren vol blijven houden? Volledige transparantie is de enige manier om nog tot een verdrag te komen met brede steun in de samenleving,’ vindt Agnes Jongerius.

De Engels krant de Guardian kwam op 26-11-2015 met de onthulling dat ExxonMobil toegang krijgt tot vertrouwelijke TTIP documenten. Lees hier het artikel.

(Persbericht 1 december 2015)