D66: Deal op PNR biedt noch veiligheid noch rechten - Main contents
D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld is zeer teleurgesteld in de uitkomst van de onderhandelingen tussen Parlement, Raad en Commissie over het opslaan van passagiersgegevens (PNR). "Deze deal kent alleen maar verliezers. De Europese burger levert op elk vlak in; op vrijheid en rechten zonder daar veiligheid voor terug te krijgen", aldus In 't Veld.
Geen verplichte uitwisseling
D66 heeft vol ingezet op verplichte informatie uitwisseling tussen de nationale inlichtingendiensten. Helaas wilden de lidstaten daar niet mee instemmen. In 't Veld: "De lidstaten hebben niks geleerd van Parijs: ze weigeren halsstarrig nu over te gaan tot volledige informatie-uitwisseling. Terroristen en criminelen opereren zonder problemen over de grens, maar politie en veiligheidsdiensten blijven op hun nationale eilandjes zitten."
Voorstellen om daadwerkelijke stappen te zetten voor meer veiligheid, maar ook betere waarborgen voor burgerrechten, werden door de lidstaten van tafel geschoven. "Ondanks een herhaaldelijke tegenstem van de Tweede Kamer, ging ook het Nederlandse Kabinet hier in mee. Echt onbegrijpelijk."
Juridisch ondeugdelijk
In 't Veld vreest bovendien dat de Richtlijn juridisch ondeugdelijk is, en door het Europese Hof van Justitie afgeschoten kan worden. "We maken dezelfde fout als in 2005, toen na de Londense aanslagen ook in een sfeer van angst in grote haast en slordig de Richtlijn Bewaarplicht Telecomgegevens werd doorgedrukt, maar ook die werd door de rechters naar de prullenbak verwezen. Als wetgever moeten we waken voor de kwaliteit van wetten."