Debat met Eurocommissarissen over Circulaire Economie Strategie

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, December 3 2015, 1:19.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Gisteren presenteerden Eurocommissarissen Frans Timmermans en Jyrki Katainen de strategie voor een circulaire economie in de plenaire zaal in het Europees Parlement. Het doel van een circulaire economie is dat we uiteindelijk minder afval produceren, meer recyclen en grondstoffen beter gaan gebruiken. In deze tijd, waarin we voor grote grensoverschrijdende uitdagingen staan, zoals de klimaatverandering, is het noodzakelijk dat we in Europa gezamenlijke stappen zetten.

Het Europees Parlement had de Commissie opgeroepen om voor het einde van 2015 nieuwe voorstellen te doen. Het Europees Parlement wil onder andere graag bindende afvaldoelstellingen en maatregelen om eisen vast te stellen op het gebied van recyclen en duurzaamheid. Er ontstaat immers alleen een duurzamer EU beleid als we een gezamenlijke aanpak hebben om afval te verminderen, producten langer mee te kunnen laten gaan en er uiteindelijk overgestapt kan worden op hernieuwbare energiebronnen. Dit levert bovendien ook meer banen op in Europa.

De Europese Commissie wil onder andere dat producten duurzamer worden gemaakt, er speciale labels komen op 'groene' producten en dat er minder afval geproduceerd wordt, mede door het zoveel mogelijk hergebruiken van afval. In de strategie is een speciale rol weggelegd voor de bio-economie. Volgens de Europese Commissie kan de bio-economie bijdragen aan het behalen van de doelen van de circulaire economie, bijvoorbeeld als het gaat om het bieden van alternatieven voor producten en energie die nu nog gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen.

In het werkdocument "Working towards ideal growing conditions for the Bioeconomy" beschrijf ik de voorwaarden en omstandigheden die nodig zijn voor een groeiende bio-economie. Deze ideeën zal ik ook aandragen tijdens het Nederlandse voorzitterschap. In Het Nederlandse voorzitterschap is voor ons land een ideale kans om een succesvolle regio zoals de Biobased Delta te presenteren aan Europa en daarmee de bio-economie een boost te geven.

Voor meer informatie over de circulaire economie, kunt u terecht bij mijn collega, CDA-Europarlementariër, Annie Schreijer-Pierik.