Klimaattop Parijs - dagelijkse bijdrage Remco Dijkstra

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Tuesday, December 8 2015, 3:25.

Niet door een Europese bril kijken - dag 1 (8 december)

Na een ontspannen reis per trein van Den Haag naar Parijs arriveerden we in de middag op het evenemententerrein van luchthaven Le BOURGET waar de VN-klimaattop wordt gehouden. Op deze klimaattop onderhandelen ambtenaren en politici over een klimaatakkoord, maar minstens zo interessant is de bijbehorende beurs waar landen en ngo's zichzelf presenteren. De stands van landen variëren; van gesloten houten kisten waarin je een seminar kunt bijwonen, tot state-of-the-art paviljoens (net een vakantiebeurs) waar bijvoorbeeld India, binnen afzienbare tijd het meest bevolkte land ter wereld (!), en de Golfstaten mee uitpakken.

Om de koe maar meteen bij de horens te vatten, heb ik meteen de belangrijkste spelers opgezocht: achtereenvolgens Nederland, Indonesië, Korea, de Verenigde Staten, de IATA (airlines), Vietnam, China en India. De onderwerpen lopen uiteen van de totstandkoming van een low-carbon economie (Korea en China), transport (Nederland) en ecologie waaronder tropisch bosbeheer (Afrika) tot innovaties en regelrechte energieoplossingen. Ieder land kiest een eigen invalshoek. Zo focussen rijke landen zich op innovaties en richten armere landen zich meer op voedsel-, bos- of waterbescherming.

De winst is nu al binnen: ruim 180 landen hebben beloften gedaan om klimaatverandering aan te pakken en CO2 terug te dringen. Elk land op een manier die het best bij hen past. Zo kiest Indonesië voor biobrandstoffen die de uitstoot ten opzichte van het reguliere fossiele diesel halveren en geeft India de voorkeur aan waterkracht. Het glas is wat mij betreft halfvol.

Is het allemaal genoeg om binnen de 2 of zelfs 1,5 gradendoelstelling te blijven? Nee, maar we moeten koesteren wat we hebben want dit VN-podium is het enige moment en plek waarop alle landen ter wereld samenkomen om van elkaar te leren. En dat er veel interactie is tussen de landen, is me duidelijk geworden.

Moeten we onze westerse levensstijl direct aanpassen? Nee, maar laten we vooral van elkaar leren en begrip hebben voor ieders situatie. Dan past het niet om met een westerse bril naar de rest van de wereld te kijken. Het is een illusie om mensen een levensstijl op te dringen of een land economische groei te ontzeggen. Hier in Parijs worden gelukkig ook vele voorbeelden getoond waar economie en een aanpak tegen klimaatoverlast samenkomen. Voor mij is de top geslaagd als mijn collega's dat meekrijgen.

Morgen meer uit Parijs!