D66: Overal toegang tot online muziek en film essentieel voor Europese digitale interne markt

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, December 9 2015, 2:19.

De Europese Commissie presenteerde vandaag een verordening voor portabiliteit van content zoals muziek en films in Europa. Ook kwam het met een aanzet tot het hervormen van auteursrechten. D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageert:

Grenzeloos internet

“De Commissie zet met deze plannen een stap naar een interne digitale markt, en dat is hoog nodig. Het is niet meer van deze tijd dat je muziek of films online koopt, direct of via het betalen van belastingen, en die over de grens met een ander EU-land niet mag zien. Zeker nu steeds meer content via een grenzeloos internet wordt beluisterd of bekeken, is geo-blocking en onderscheid tussen media niet meer van deze tijd. Als ik in België online wil kijken naar een programma van de Nederlandse publieke omroep kan dat niet vanwege geo-blocking, terwijl het wel kan op Belgische televisie. Helaas maken de portabiliteitvoorstellen nog geen einde aan geo-blocking, en wordt toegang in de hele EU slechts mogelijk voor content gespecificeerd in de lidstaat waar een internet gebruiker woont of een internet abonnement heeft”, zegt Schaake.

Vrij verkeer van kennis

“Er zijn nog een heleboel stappen nodig om een daadwerkelijke interne markt online te realiseren; we hebben geen evolutie maar een revolutie nodig. Waar de interne markt streeft naar het vrije verkeer van mensen, arbeid, kapitaal en diensten, blijft vrij verkeer van kennis achter. D66 wil dat het in de toekomst veel makkelijker wordt voor makers om een publiek in heel Europa te bereiken. Dat is ook cruciaal voor de positie van Europa in de wereldwijde economie. We hebben een schat aan cultureel aanbod dat gebaat is bij meer harmonisatie van auteursrechten en eenvoudigere manieren om online toegang te faciliteren voor de hele EU. Het plan van de Commissie over geharmoniseerd auteursrecht stelt belangrijke uitzonderingen voor, in het publieke belang. Auteursrechten en hun handhaving mogen onderwijs, toegang tot cultureel erfgoed en toegang voor mensen met een handicap niet beperken. Ook afbeeldingen en video van openbare gebouwen en werken moeten vrijelijk kunnen worden gedeeld. De vraag is nu wat er in de praktijk concreet wordt gewaarborgd aan zulke uitzonderingen in het publieke belang.”

Zie ook over auteursrecht:

09-07-2015 De vrijheid om foto’s te nemen en delen

09-07-2015 Media (BNR Nieuwsradio) - Vrijheid van panorama: ja of nee?

27-11-2014 Media (SC): Hervorming auteursrecht op een zijspoor

15-04-2014 Media: Radio 6 over het downloadverbod en de noodzaak van auteursrechthervorming

14-04-2014 Media: D66: opzetten muziek- of videostreamingdienst moet eenvoudiger kunnen - Tweakers

10-04-2014 Laat Nederland, net als bij netneutraliteit, het voortouw nemen in hervorming Europees auteursrecht

05-03-2014 D66: Hoogste tijd voor een modern Europees auteursrecht

05-02-2014 Blog: collectief beheer: een eerste stap naar een modern Europees auteursrecht

24-01-2014 Een beter auteursrecht begint bij jezelf

Tags: Ansip, auteursrecht, copyright, cultureel erfgoed, digitaal, Digital Single Market, digitale interne markt, DSM, film, handicap, horminisatie, internet, muziek, Oettinger, onderwijs, portabiliteit, streaming, technologie, uitzonderingen

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: