Commissie lapt studie over uitbuiting aan zijn laars - Main contents
De Europese Commissie lapt een studie van het Europees Parlement over ongelijke behandeling en uitbuiting op de arbeidsmarkt aan zijn laars.
Na onderzoek stelde het EP vast, dat ook in Europa wantoestanden op de Europese arbeidsmarkt nog schering en inslag zijn. Het gaat dan met name om werknemers uit de nieuwe lidstaten, die voor een hongerloon en onder barre arbeidsomstandigheden binnen de EU aan het werk worden gezet.
Volgens dat EP-onderzoek meet het Europese Hof van justitie met twee maten: Europese sociale grondrechten leggen het vaak af tegen alle financieel-economische regels in Europa.
De Europese Commissie komt tot een tegengestelde conclusie: “Economische vrijheden hebben geen voorrang op sociale rechten”, aldus het antwoord van Eurocommissaris Marianne Thyssen op vragen van PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius.
Een mooi uitgangspunt, maar in de praktijk werkt het anders, zo blijkt uit het onderzoek.. “Het is duidelijk dat de Europese Commissie haar hoofd in het zand steekt. De feiten liggen er. Werknemers uit de nieuwe lidstaten worden bij voortduring uitgebuit.”
“Het is ook tekenend, ja zelfs alarmerend, dat de commissie haar plannen om wettelijk in ieder EU-land te regelen, dat iedereen voor hetzelfde werk hetzelfde loon krijgt in de ijskast heeft gezegd. Dit ‘Labour Mobility Pack’ stond voor vandaag op de agenda van de commissie, maar is daarvan afgehaald. Laten we hopen dat uitstel geen afstel wordt”.
Eurocommissaris Thyssen zegt, dat de commissie zich er ‘uitdrukkelijk toe verbonden heeft’ met dit pakket voorstellen te komen, maar laat achterwege wanneer dit zal gebeuren.
Agnes Jongerius vreest dat het pakket wordt uitgesteld tot na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. “Het lijkt erop dat niet commissievoorzitter Juncker maar de Britse premier Cameron de agenda van Europa dicteert”, aldus Jongerius. (Persbericht 9 december 2015)