Europa blijft koploper privacybescherming - Main contents
D66-Europarlementarier Sophie in ‘t Veld is positief over de nieuwe Europese regels voor gegevensbescherming. Vandaag bereikten het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie een akkoord over de modernisering van de EU-wetten voor gegevensbescherming. In ’t Veld was de onderhandelaar namens de Europese liberale fractie (ALDE), en de enige Nederlander aan de onderhandelingstafel.
“Het is voor D66 ontzettend belangrijk dat Europa nog steeds koploper is op gegevensbescherming en privacy, wij zetten de standaard wereldwijd. Eindelijk is er eenduidige Europese wetgeving die de lappendeken van nationale regels van 28 landen vervangt. Ook staat er nu een sterk Europees privacy-kader voor politie en veiligheidsdiensten. Dit is goed voor alle Europeanen, consumenten en bedrijven”, aldus In ’t Veld.
Helderheid voor consumenten en bedrijven
D66 heeft vol ingezet op uniforme regels in de hele EU, in plaats van de huidige versnippering, zodat bedrijven en consumenten weten waar ze aan toe zijn. Ook gelden de regels voor bedrijven die buiten de EU gevestigd zijn maar wel werken op Europees grondgebied, zodat de Europese privacyregels niet omzeild kunnen worden. Bedrijven die de regels overtreden kunnen een boete tot 4% van hun wereldwijde jaaromzet verwachten.
In ’t Veld: “Dit pakket geeft een stevige impuls aan de Europese digitale markt, door obstakels in de interne markt weg te nemen. D66 heeft ingezet op flexibele regels, bedrijven en overheden krijgen veel ruimte om zelf in te vullen hoe ze aan de privacyvoorwaarden voldoen. Kleine bedrijfjes die niet veel gegevens verwerken worden ontzien. Zo bieden we stevige bescherming van privacy zonder te overreguleren.”
Regels voor politie
Tot nu toe waren er nauwelijks Europese regels voor het grensoverschrijdende werk van politie en nationale veiligheidsdiensten. De nieuwe Richtlijn dicht dat hiaat. In ’t Veld: “Juist regels voor uitwisseling van gegevens tussen lidstaten zijn ontzettend belangrijk, als we Europese samenwerking tussen politie en nationale veiligheidsdiensten willen stimuleren. Alleen zo pak je grensoverschrijdende terreur en criminaliteit echt aan. Onbegrijpelijk dat partijen als het CDA dit wilden blokkeren.”
Inzet D66
D66 heeft in de onderhandelingen vol ingezet op betere bescherming van burgerrechten en controle door toezichthouders. Overheidsdiensten en grote bedrijven die veel data verwerken worden verplicht een privacy officer aan te stellen. Ook doorgifte van persoonsgegevens aan niet-EU landen, zoals de VS, wordt beter gereguleerd. In ’t Veld: “Al met al ligt er een mooi pakket, maar het had sterker kunnen zijn als de Raad het niet op sommige punten afgezwakt had. Het is stuitend te zien dat nationale regeringen soms meer grote bedrijven en veiligheidsdiensten lijken te vertegenwoordigen dan op te treden als hoeders van fundamentele rechten en de rechtsstaat.”
Tijdens de commissie Burgerlijke Vrijheden (LIBE) op donderdag a.s. wordt om 09:30 gestemd over het behaalde akkoord. Daarna zal het nog worden voorgelegd aan het voltallige Parlement tijdens de plenaire vergadering in januari of februari 2016.