Europees Parlement wil ruimte voor selectieve vistechnieken

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Tuesday, December 15 2015, 11:58.

De oproep van Europarlementariër Jan Huitema (VVD) om meer ruimte te creëren voor innovatieve en selectieve vistechnieken, zoals de pulskor, werd door het Europees Parlement ruim gesteund.

Het Europees Parlement stemde vandaag over een resolutie waarin het aanbevelingen doet voor nieuwe wetgeving die voorschriften bevat waaraan vistuigen moeten voldoen. Jan Huitema: “Selectieve vistechnieken verminderen de bijvangst en dragen zo bij aan het ecosysteem, zoals wetenschappelijk is onderschreven. Bovendien kunnen de lasten van de aanlandplicht hiermee worden verminderd. De huidige regelgeving is te ingewikkeld en biedt te weinig ruimte voor innovatieve vistuigen.

De pulskor wacht al jaren op wettelijke erkenning vanuit Brussel. Jan Huitema: “Met de steun van het Europees Parlement heb ik de druk op de Europese Commissie opgevoerd. De Europese Commissie moet nu eindelijk het belang van selectieve vistechnieken inzien en een voorstel doen om de pulskor toe te laten.”

Op visserijgebied zal de nieuwe wetgeving voor vistuigen een van de belangrijkste dossiers worden in 2016, ook met het oog op de invoering van de aanlandplicht voor de bodemvisserij. Jan Huitema: “Het is zaak om de nieuwe regelgeving toekomstbestendig te maken door de verantwoordelijkheid meer bij de visserman neer te leggen en geen gedetailleerde eisen te laten voorschrijven.”

Lees hier het opiniestuk dat Jan Huitema eerder over dit onderwerp schreef: http://www.janhuitema.nl/nederlandse-vissersvloot-verdient-beloning/