Kamervragen boetes Palestijnse boeren

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Friday, August 21 2015, 3:43.

Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over Israëlische pestboetes voor Palestijnse boeren in de bezette gebieden.

1.

Kent u het bericht in het AD van 18 augustus getiteld «Nederland betaalt boetes Palestijnen met hulpgeld»?

2.

Kunt u de beschreven praktijk in de bezette Westelijke Jordaanoever bevestigen waarin Nederland boetes betaalt voor het vrijgeven van door Israël inbeslaggenomen landbouwwerktuigen? Zo ja, hoe oordeelt u over deze inbeslagnames en het feit dat aan Palestijnen boeren forse bedragen worden gevraagd om hun eigendommen terug te krijgen?

3.

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat Nederlandse ontwikkelingshulp bedoeld voor landbouwprojecten in de bezette gebieden gebruikt wordt om deze pestboetes te betalen? Zo nee, waarom niet?

4.

Bent u bereid er bij de Israëlische regering op aan te dringen geen onterechte boetes te geven aan Palestijnse boeren en gesubsidieerde ontwikkelingspro- jecten niet langer te frustreren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?

5.

Zijn er in de afgelopen 5 jaar nog meer (mede) door Nederland gefinancierde ontwikkelingsprojecten in de bezette gebieden direct of indirect gefrustreerd of zelfs vernietigd? Zo ja, hoeveel hulpgeld is hier in de voorbije periode in totaal mee verloren gegaan?

6.

Deelt u de opvatting dat Nederlandse ontwikkelingshulp op geen enkele manier - direct of indirect - de illegale bezettingspolitiek mede mogelijk mag maken en niet mag bijdragen aan het behoud van de status quo in de bezette gebieden?