Bezoek Oekraïense president Poroshenko

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Thursday, November 26 2015.

Vandaag was de Oekraïense president Petro Poroshenko op bezoek in de Kamer. Meestal zijn dit soort ontvangsten nogal protocollair, maar dit gesprek was opvallend open en interactief. Met de voortdurende spanningen in Oost-Oekraïne en het referendum over het aanstaande EU-associatieakkoord in Nederland was er natuurlijk het nodige te bespreken.

Allereerst sprak Poroshenko een warm dankwoord uit voor de wijze waarop Nederland en Oekraïne samen zijn opgetrokken na de tragedie met MH17. Hoewel hij de enorme interne (politiek hervormingen, corruptie) en externe (Russische steun aan separatisten) uitdagingen van zijn land onderkende, omschreef de president de afgelopen twee jaar als "a final farewell to totalitarism".

Op de vraag of het associatieakkoord op enigerlei wijze een voorportaal voor EU-lidmaatschap is, gaf hij tenslotte een helder antwoord: "Read the document, it is absolutely not about EU membership." Om daar aan toe te voegen "Although we are free to feel European." Met beide uitspraken ben ik het van harte eens.

Zie ook: