Kamervragen Voortgang Arbeidsomstandigheden in Qatar

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Monday, December 7 2015.

Vragen van de Leden Servaes en Van Dekken (beiden PvdA) aan de Minister van

Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over gebrekkige arbeidsomstandigheden in Qatar bij de voorbereidingen op het WK voetbal van 2022

1.

Bent u bekend met het bericht van Amnesty International van 1 december jl. waarin gesteld wordt dat er “[…] geen enkele vooruitgang geboekt [is] wat betreft uitbreiding van het aantal arbeidsinspecteurs en afschaffing van het onderdrukkende sponsorsysteem” en dat aangekondigde hervormingen door Qatar zijn vertraagd?

2.

Hoe beoordeelt u het gebrek aan voortuitgang in Qatar met betrekking tot de uiterst slechte behandeling van arbeidsmigranten en het door Qatar uitstellen van broodnodige

hervormingen die de leefsituatie van deze arbeidsmigranten zouden moeten verbeteren?

3.

Welke concrete acties heeft u ondernomen naar aanleiding van het verzoek van 15 juni jl. van de Tweede Kamer aan de regering “om in de meest krachtige termen, bilateraal, in EU-verband, en in internationale organisaties zoals de ILO, van Qatar harde garanties te eisen voor de bescherming van de rechten van arbeidsmigranten?” Wat zijn de resultaten van deze acties?

4.

Welke concrete acties heeft u ondernomen naar aanleiding van het verzoek van 15 juni jl. van de Tweede Kamer aan de regering “om [van] Qatar minimaal een duidelijke routekaart met concrete doelen en benchmarks voor het aanpakken van deze vorm van moderne slavernij te eisen, waaronder de ratificatie en naleving van relevante (ILO-) verdragen” en hoe staat het met de ontwikkeling van een eventuele routekaart? Wat zijn de resultaten van deze acties?

5.

Bent u van mening dat Wereldvoetbalbond FIFA inmiddels voldoende openheid van zaken heeft gegeven over de toewijzingen voor de WK’s van 2018 in Rusland en van 2022 in Qatar? Bent u inmiddels wel bereid om een oordeel te vellen over de stand van zaken inzake de staat van integriteit bij de FIFA?

Zie ook: