Discussie over vertrek Britten saboteert sociaal beleid EU - Main contents
Lees hier mijn interview met Trouw over hoe de Britten het sociale beleid van de EU saboteren.
Trouw: 17 december, Christoph Schmidt
Dat de Britten overwegen om uit de Europese Unie te stappen is één. Maar dat ze er ook nog eens in slagen om indirect het sociale EU-beleid te saboteren is ‘onacceptabel’, vindt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius. De Europese Commissie besloot onlangs om een voorstel over ‘gelijk loon voor gelijk werk’ voor onbepaalde tijd uit te stellen. Volgens Jongerius doet de commissie dat uit angst dat nieuwe Brusselse regelgeving over sociaal beleid de Britten nog sneller uit de EU zal jagen. De EU-regeringsleiders spreken vanavond op hun top over de hervormingsonderhandelingen tussen Brussel en Londen. Dat proces moet uitlopen in een Brits referendum over het EU-lidmaatschap, uiterlijk eind 2017.
Oud-FNV-voorzitter Jongerius, vorig jaar verkozen in het Europees Parlement, vindt het slecht dat de commissie “het belang van premier Cameron belangrijker vindt dan dat van gewone werknemers”. Jongerius maakt zich net als vicepremier en partijgenoot Lodewijk Asscher al een tijdje sterk voor herziening van de zogeheten detacheringsrichtlijn. Die regels zijn bedacht om tewerkstelling van werknemers in andere EU-landen makkelijker te maken. Maar in de praktijk leidt de richtlijn tot ‘sociale dumping’. Werknemers uit Oost-Europese lidstaten werken elders in de EU voor minder geld dan hun directe collega’s. Wat het kabinet-Rutte betreft is het uitbannen van dergelijke misstanden een van de prioriteiten van het aanstaande EU-voorzitterschap, maar de discussie over een mogelijk vertrek van de Britten (‘Brexit’) gooit roet in het eten, vreest Jongerius. “De Britse Conservatieven houden niet van EU-regelgeving en al helemaal niet van sociale regelgeving. Maar uitstel van het commissievoorstel zal echt niet helpen. Met elke stem die je binnenhaalt van de Conservatieven, verlies je er drie aan de andere kant die zeggen: zie je wel. Wat hebben we er eigenlijk te zoeken, in dat Europa, als dat alleen maar de banken en de grote bedrijven beschermt maar niet de gewone mensen? ”
Jongerius bedoelt haar Britse Labour-geestverwanten, die warm voorstander zijn van een socialere Europese detacheringsrichtlijn. “Voorzitter Jean-Claude Juncker spreekt van de ‘commissie van de laatste kans’. Hij had het bij zijn aantreden over een Europa dat ook op sociaal gebied een triple-A scoort. Hij zei dat gelijk loon voor gelijk werk een van de hoekstenen van de Unie moet zijn. We zitten hier nu anderhalf jaar. En als dat voorstel nou iets ingewikkelds zou zijn… Maar het is gewoon klaar, het mag alleen niet verschijnen. “Dit voorstel, het enige dat op de agenda stond voor sociaal beleid, wordt daarvan afgevoerd op oneigenlijke gronden. Dan denk ik: wat doe ik hier? Je zou willen dat je vol overtuiging kan zeggen: Europa is er ook om gewone mensen te beschermen tegen de harde wind die globalisering soms met zich meebrengt. Ik vind dat de commissie zich hier van haar slechtste kant laat zien.”