Reactie staatssecretaris op mijn afvalplan

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Thursday, December 17 2015, 3:45.

De VVD is blij dat de staatssecretaris onze ambitie deelt om de Nederlandse afvalsector naar een hoger plan te tillen. Als afval weer ingezet kan worden als grondstof, is dat goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Nederland is ijzersterk in de verwerking van afval. Onze bedrijven lopen internationaal voorop. Dankzij innovaties belanden steeds meer stoffen niet meer in de verbrandingsoven, of op de vuilstort, maar vinden ze een tweede bestemming als grondstof voor een nieuw product. Het afval van de één, is zo grondstof voor de ander.

Het kringetje van productie, via consumptie, na het afdanken aan het einde van de levensduur en vervolgens recyclen, verwerken en als grondstof weer inzetten in nieuwe productie, wordt zo rond.

Ik ben tevreden dat de staatssecretaris mijn plan ‘Haal meer uit Afval’ op vijf van de zes punten heeft omarmd. De kern van mijn plan is dat we minder snel spreken van afval, dus minder snel een stempel hanteren. Het kan vaak veilig en met een positieve waarde als grondstof ergens anders worden ingezet. Dat is beter voor iedereen.

Ten tweede wordt het makkelijker om afvalstromen te importeren en over de grens te brengen. Dat is belangrijk zodat onze koplopers in de Nederlandse recyclingsector optimaal kunnen profiteren. Dat levert milieuwinst, welvaart en banen op.