Kweken van groenten en fruit mag niet aan banden worden gelegd

Source: J. (Jan) Huitema i, published on Thursday, December 17 2015, 11:50.

Kwekers gebruiken de natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit om verder mee te kweken. Hierdoor worden bijvoorbeeld nieuwe kleuren en smaken ontwikkeld. Door een uitspraak van het Europees patentbureau is het nu mogelijk om op deze natuurlijke eigenschappen patenten aan te vragen. Hierdoor zijn deze eigenschappen niet meer voor alle kwekers vrij toegankelijk. Vandaag heeft het Europees Parlement een resolutie van Europarlementariër Jan Huitema (VVD) aangenomen die zich uitspreekt tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten.

“De uitspraak van het Europese Patentbureau kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse kwekers en ook de consument kan de dupe worden. Wanneer iemand bijvoorbeeld een tomaat op een natuurlijke manier kweekt met een andere smaak of kleur, kan hierop een patent worden aangevraagd. Daarmee creëer je een monopolie. De prijzen kunnen worden opgedreven, de innovatie stokt en het diverse aanbod van groenten en fruit staat onder druk”, aldus Huitema. “Innovaties moeten beschermd worden met een patent, daar doe ik niets aan af, maar de natuurlijke eigenschappen van bijvoorbeeld een tomaten- of broccoliplant moeten voor iedere kweker toegankelijk blijven”.

Direct na de uitspraak van het EPO, heeft de VVD-Europarlementariër samen met zijn SGP-collega Bas Belder actie ondernomen in het Europees Parlement. Het Europees Parlement heeft daarop vandaag een voorstel van Huitema aangenomen, waarin het de Europese Commissie opdraagt ervoor te zorgen dat er geen patenten meer kunnen worden verkregen op natuurlijke eigenschappen van planten.