Ministers in musical over Juliana - Main contents
Ministers en Kamerleden spelen morgenavond mee in de musical Juliana, met prinses Beatrix als eregast in het publiek. In de Amsterdamse Stadsschouwburg treden onder anderen Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) voor haar op in het stuk over haar eigen moeder.
Niet alleen koningin Juliana komt erin voor, net als prinses Beatrix zelf, maar ook andere leden van de familie waarover de bewindslieden verantwoordelijkheid dragen. Koenders speelt de Arubaanse voorvechter van onafhankelijkheid Betico Croes. Bussemaker kruipt in de huid van de Amerikaanse presidentsvrouw Eleanor Roosevelt.
,,Het is vooral leuk om te doen!", reageert Koenders, die vaker op de planken stond. ,,Geschiedenis, politiek en cultuur horen bij elkaar. Het is een eer om mee te doen", vindt hij.
Bussemaker spreekt van ,,een mooi concept, met mensen die het niet gewend zijn te acteren. Dit kon ik als minister van Cultuur niet weigeren", voegt zij eraan toe.
Monument
,,De voorstelling is een monument voor koningin Juliana", zegt initiatiefnemer en voormalig PvdA-Kamerlid John Leerdam tijdens een repetitie in Amsterdam. Het stuk draait om de rol die Juliana speelde in de onafhankelijkheid van de huidige landen Suriname, Indonesië, Curaçao en Aruba, die onder Juliana hun zelfstandigheid kregen.
,,Nu lijkt iedereen zich af te vragen ’ Hoe komen we van die mensen af?’ zei Leerdam over de Cariben. ,,Maar uit de boeken die ik over Juliana las, blijkt hoeveel zij van die mensen hield!" Zo laat hij actrice Paulette Smit als Juliana zeggen tegen prinses Beatrix (voormalig Kamerlid Guikje Roethof): ,,Vergeet niet dat de wereld uit meer bestaat dan die twaalf provincien."
Iedereen doet belangeloos mee, van steracteur Thom Hoffman, die als een zachtaardige prins Claus staat tegenover een nuchtere prins Bernhard, gespeeld door acteur Vastert van Aardenne. Kamerlid Han ten Broeke, de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema en zangers Izaline Calister, gewillig laten ze zich door Leerdam regisseren, net als de voormalige tv-journalisten Noraly Beyer en Maartje van Weegen.
Mooi
,,Als John je vraagt, kun je niet weigeren", verklaart de voormalige Amsterdamse burgemeester Job Cohen zijn deelname. Hij speelt rabbijn Awraham Soetendorp, die vol kritiek zit: ,,Oranje Boven? Geef mij maar vrijheid, gelijkheid en broederschap. Een staatshoofd dat je kan kiezen, dát is pas gelijkheid." Cohen zegt na afloop van de repetitie: ,,In het stuk zeg ik van alles dat ik niet meen. Maar het zijn wél mooie teksten!"
Juliana, dit weekeinde beide avonden te zien, is de tiende voorstelling van de stichting Julius Leeft!. Deze organisatie belicht de band van Nederland met de voormalige kolonien jaarlijks met een nieuw theaterstuk.