Kamerbrede kritiek op Junckers stemadvies

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, January 11 2016.

De politieke spanning rondom het Oekraïne-referendum dat Nederland in april gaat houden is opgelopen na de waarschuwende woorden van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie over de gevolgen van een ‘nee’.

Juncker zei zaterdag in een interview met NRC dat een Nederlandse afwijzing van het associatieverdrag dat de Europese Unie met Oekraïne heeft gesloten „de deur kan openen naar een grote continentale crisis”. Hij vreest dat vooral Rusland de vruchten zal plukken van een negatieve uitkomst.

Veel Nederlandse Tweede Kamerleden hebben gepikeerd gereageerd op de opmerkingen van de voorzitter van de Europese Commissie. Zij vinden dat hij ten onrechte dreigementen heeft geuit en daarmee de voorstanders van het Oekraïne-verdrag alleen maar voor de voeten loopt.

Volgens het Kamerlid Han ten Broeke (VVD) kent het Europese continent „genoeg crises waar Juncker zich op dit moment veel beter en effectiever mee bezig kan houden dan onheil te prediken over de uitkomsten van het Nederlandse referendum”. Hij vindt dat Juncker „weer eens een mogelijkheid voorbij heeft laten gaan zijn mond te houden”. Daadoor heeft Juncker het volgens Ten Broeke „nog lastiger gemaakt om de vrijhandelsnatie Nederland te overtuigen van dit vrijhandelsverdrag met Oekraïne”.

Lees hier het hele artikel

Lees ook:

De Volkskrant, 11 januari 2016 Juncker jaagt politici in de gordijnen:

Ook andere reacties op Junckers uitspraak zijn niet mals. VVD-Kamerlid Han ten Broeke: 'Dit continent kent genoeg crises waar Juncker zich beter en effectiever mee kan bezighouden dan onheil te prediken over de uitkomsten van dit Nederlandse referendum. Als je een Europa van burgers bepleit, moet je niet gek opkijken dat ze dan ook hun mond opendoen.'

Foto: Jean-Claude Juncker, President van de Europese Commissie