Meer met minder: haal het maximale uit de EU-investeringsfondsen!

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, January 13 2016, 1:14.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op woensdag 13 januari heeft de EVP groep, op mijn initiatief, gediscussieerd over het creëren van synergie tussen de EU-investeringsfondsen. Meer doen met minder, zo is mijn boodschap. Het verbeteren van de synergie tussen de verschillende Europese fondsen zal zorgen voor meer impact van de investeringen. Nu zien we nog te vaak dat bijvoorbeeld de onderzoeksfondsen en de fondsen voor regionale ontwikkeling niet op elkaar aansluiten. Universiteiten, die EU-onderzoeksgelden krijgen, zijn gelukkig meer en meer bereid bedrijven en maatschappelijke activiteiten in de regio te ondersteunen.

Het centrale doel van de EU 2020 strategie is het creëren van meer groei en banen. Slimme specialisatie, ingevoerd sinds 2014, helpt de EU vooruit in concurrentiekracht in de wereld. Slimme specialisatie beantwoordt de vraag: hoe kan onze regio vooruitkomen? Door te excelleren in de dingen waar een regio goed in is, kan een regio economische groei doormaken. Gecombineerde inzet van de Europese investeringsfondsen brengt de EU verder. Regio's kunnen hierdoor geld halen uit zowel horizon 2020, het onderzoeksfonds gericht op excellentie, als ook de structuurfondsen, gericht op economische transformatie. Daar hebben bedrijven en opleidingen ook veel aan.

Het is teleurstellend dat de Europese Commissie blijft hangen in de huidige sectorale programma's. Het Europees Parlement wil dat het sneller gaat. Daarom zal ik samen met Europarlementariër Christian Ehler een resolutie indienen over het belang van synergiën.

  • • 
    Voorafgaand aan de publieke hoorzitting ben ik geïnterviewd door EPPTV. Bekijk het hier terug.