EVP-studiedagen Bratislava: meerjaren budget EU onder de loep - Main contents
De EU heeft betalingsproblemen; zo ligt er een stapel onbetaalde rekeningen van zo'n 20 miljard euro. Bovendien is er bijvoorbeeld voor de migratie- en veiligheidsvraagstukken onvoldoende geld beschikbaar. Er is te weinig flexibiliteit en de daadkracht blijft achter.
Volgende week zijn de studiedagen van de EVP-groep in Bratislava, Slowakije. Tijdens deze studiedagen, die steeds in een andere Europese stad worden georganiseerd, worden initiatieven van de EVP in het Europees Parlement besproken. In Bratislava staat deze keer onder andere de herziening van het Meerjarig Financieel Kader (MFK) centraal.
Het Meerjarig Financieel Kader legt de begrotingsprioriteiten van de EU vast voor een periode van minimaal vijf jaar. Het huidige MFK is voor een periode van zeven jaar, van 2014 tot 2020, vastgesteld. In dit Meerjarig Financieel Kader zijn de maximale bedragen vastgelegd, waarbinnen de EU moet blijven. Eind 2016 zal de Europese Commissie met een tussentijdse evaluatie van het MFK komen. Vooruitlopend zal de EVP haar positie bepalen. Die moeten door het Europees Parlement en de Raad worden goedgekeurd.
De EVP zet naast de evaluatie van het MFK in op een herziening van het MFK. Niet door méér geld te vragen van de lidstaten, maar door anders om te gaan met de budgeten: méér doen met minder. Volgens de EVP moet de Europese Commissie in de herziening van het MFK vooral kijken naar de concrete uitgaven van het EU-geld.
Ook een grotere samenhang tussen de EU budgeten voor bijvoorbeeld landbouw, regionale ontwikkeling en onderzoek kan al veel bijdragen tot meer resultaat. Hiervoor zal in de komende weken een resolutie worden opgesteld, die in het voorjaar in het Europees Parlement wordt behandeld. De EVP benadrukt het belang van het onderzoeksprogramma Horizon 2020. Een deel van het EU geld voor dit programma is gebruikt voor het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).