TiSA - De spelregels voor de internationale handel in diensten versterken - Main contents
De Europese Unie is wereldwijd de grootste exporteur van diensten. Daarbij valt te denken aan elke soort dienstverlener, van advocaten en consultants, tot scheepvaart- en luchtvaartdiensten, of digitale dienstverlening zoals webwinkels of streaming diensten. De EU is zelf al een zeer open economie; buitenlandse bedrijven worden eerlijk behandeld op onze markt. Maar in de rest van de wereld vormt dit vaak een probleem en wordt er gediscrimineerd tegen buitenlandse bedrijven. Die moeten dan bijvoorbeeld een bepaald bedrag investeren voor ze de markt op mogen, certificaten worden niet erkend, dienstverleners mogen maar kort in een land verblijven of er wordt geëist dat er een lokaal kantoor wordt geopend voordat diensten mogen worden aangeboden. In sommige landen zijn bepaalde sectoren zelfs geheel afgesloten, zoals de scheep- en luchtvaart in de VS.
Vandaag stemt de internationale handelscommissie van het Europees Parlement (INTA) over een rapport over het Trade in Services Agreement, een verdrag tussen 23 landen dat nieuwe spelregels moet bepalen voor de handel in diensten.[1] Gezamenlijk beslaan die landen zeventig procent van de wereldwijde handel in diensten.
De Europese Commissie onderhandelt namens de Europese Lidstaten en aan einde van dat proces moet het Europees Parlement het verdrag goed- of afkeuren. Intussen is het nauw betrokken om de onderhandelingen tot een goed resultaat te brengen. Het rapport waarover wordt gestemd is een tussentijdse rapportage waarin het Parlement alle wensen en eisen heeft opgesteld. Omdat de Commissie met het eindresultaat terug moet naar het Parlement, kan het Parlement met deze tekst actief de onderhandelingen bijsturen.
Het TiSA biedt een kans om een gelijk speelveld te creëren voor Europese bedrijven, zodat zij een eerlijkere behandeling genieten in het buitenland. Dit is cruciaal omdat er wordt verwacht dat diensten een steeds belangrijker onderdeel zullen worden van de Europese economie en export. Technologische ontwikkelingen en digitalisering hebben dit proces versneld. Iedereen met toegang tot het internet kan in principe diensten aanbieden in het buitenland. Om de vruchten daarvan te plukken zijn eerlijke en heldere spelregels nodig. TiSA draagt daar aan bij. In het rapport dat vanavond zal worden aangenomen vraagt het Parlement de Commissie om een ambitieus verdrag tot stand te brengen, met name in sectoren als e-commerce, telecommunicatie, financiële dienstverlening en transport.
Tegelijkertijd zijn er ook een aantal dingen die het Parlement expliciet niet wil. Vrijhandel is goed, maar alleen als er niet wordt getornd aan bestaande wetgeving en standaarden en als het volgens de regels gebeurt. Zo stelt het Parlement helder dat onderhandelingen over digitale handel niet mogen raken aan gegevensbescherming en privacy, dat zijn dingen die we niet in handelsonderhandelingen bespreken. Ook zijn audiovisuele diensten en publieke diensten uitgezonderd. TiSA kan Europese overheden niet dwingen om nationale monopolies op water- of elektriciteitsvoorziening open te breken. Daarnaast is het belangrijk dat de regels over werkvergunningen helder zijn, die zijn bedoeld voor hoogopgeleide dienstverleners die kort een specifieke taak komen uitvoeren. Dit is primair een offensief belang van de EU. Er zijn veel Europese architecten, advocaten, accountants en consultants die voor korte klussen in het buitenland willen kunnen opereren.
De TiSA onderhandelingen zijn nog lang niet afgerond. En zelfs als de huidige onderhandelaars een akkoord bereiken, zijn we er nog niet. Het doel is dat dit verdrag een eerste stap is richting een wereldwijd verdrag over diensten, onder auspiciën van de Wereldhandelsorganisatie. Ook hierin is het Parlement duidelijk. TiSA moet toegankelijk zijn voor potentiele nieuwe leden en niks mag worden afgesproken wat de zogenaamde multilateralisatie in de weg zou kunnen staan.
Het TiSA is een belangrijke stap om de wereldwijde handel gebaseerd op regels te versterken, dus het is goed dat het Parlement een positief-kritische positie inneemt. De stemming in INTA vanavond om 19:00. Morgen om 12:00 zal er in het Parlement een persconferentie zijn met de Parlementsleden die er de afgelopen weken aan hebben gewerkt, die is om 13:30 hier terug te kijken. Over de tekst die vanavond wordt aangenomen zal de eerste week van februari in Straatsburg worden gestemd door het gehele Parlement.
Meer informatie van de Europese Commissie over TiSA is hier te vinden.
[1] Australie, Canada, Chili, Taiwan, Colombia, Costa Rica, EU, Hong Kong, IJsland, Israel, Japan, Korea, Liechtenstein, Mauritius, Mexico, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Pakistan, Panama, Peru, Zwitserland, Turkije en de VS
Laat opmerkingen en commentaar formulier
Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier
Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!
Schrijf een reactie
Naam *
E-mail (wordt niet gepubliceerd) *
Website
XHTML: U kunt deze tags gebruiken:
-
-
-
-
-
-
-
-
Toekomstige Evenementen-
-
Nieuwjaarsreceptie D66 Amsterdam-
-23.01.2016
-
-
-
EP delegation visit to the US08.02.2016 - 10.02.2016
-
-
Munich Security Conference12.02.2016 - 14.02.2016
-