‘Sociale pas’ in strijd tegen fraude en uitbuiting

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, January 26 2016, 3:25.

Werknemers die over de grens aan het werk gaan, moeten een Europese ‘sociale pas’ krijgen. Daarop staat precies vermeld waar en welke bijdragen zijn betaald voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Ook het startmoment en de duur van de detachering moet op de pas worden opgeslagen.

De sociaaldemocraten in het Europees Parlement hebben dit plan gelanceerd in de strijd tegen ‘sociale dumping’. Betere en controleerbare informatie over de status van een buitenlandse werknemers kan helpen om oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Het voorstel is vandaag gepresenteerd in de commissie sociale zaken van het EP.

Agnes Jongerius (PvdA): “De Europese Commissie treuzelt nog steeds met zijn herziening van de detacheringsrichtlijn. Daarin moet worden vastgelegd dat voor gelijk werk op dezelfde plek hetzelfde loon wordt betaald. Nu wordt daar de hand mee gelicht. Wij willen dat deze misstanden snel worden aangepakt. Door informatie over beloning en sociale bijdragen op een pas vast te leggen, kunnen we beter controleren of werkgevers aan de vereisten voldoen”.

Daarnaast willen de sociaaldemocraten, dat er een zwarte lijst komt voor malafide werkgevers, die de Europese sociale wetgeving met de voeten treden. Jongerius: “Door malafide werkgevers aan de schandpaal te nagelen zullen werkgevers zich wel een paar keer bedenken voor ze Oost-Europese werknemers voor een schamel loontje laten werken of hen voor riante huursommen onderdak bieden”. (Persbericht 26/01/2016)