Persbericht VVD n.a.v. artikel 100-brief kabinet inzake strijd tegen ISIS

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, January 29 2016.

ISIS is het kwaad van onze tijd. Dat kwaad bestrijden we waar het zich voordoet. We beschermen ons ertegen hier in Nederland. Samen met de internationale coalitie onder leiding van de VS binden we sinds anderhalf jaar de strijd met ISIS aan in Irak. En na dit kabinetsbesluit kunnen we dat ook doen waar ISIS het sterkst is: in Syrië.

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke: “Het besluit om ook in Syrië deel te nemen aan de strijd tegen ISIS is naar onze overtuiging even moeilijk als noodzakelijk. Het betekent dat we de piloten die deze missie zullen uitvoeren het gevaar in sturen. Maar we kunnen ISIS niet verslaan als we niet bereid zijn het kalifaat in het hart te treffen. Om ISIS te verslaan moeten we commandocentra, munitiedepots en trainingskampen in Syrië vernietigen.”

Het kabinet heeft eveneens besloten extra geld vrij te maken voor humanitaire hulp en een bijdrage aan het onderhandelingsproces dat uiteindelijk tot een politieke oplossing moet leiden. Ook blijven we de Koerdische Peshmerga, een van onze belangrijkste bondgenoten aldaar, de ondersteuning bieden die ze nodig hebben om de strijd tegen ISIS voort te zetten.

Ten Broeke: “Het is goed, en geen seconde te vroeg, dat het kabinet dit logische besluit nu eindelijk neemt. Wel blijft een aantal belangrijke vragen, bijvoorbeeld over operationele beperkingen op de militaire inzet, onbeantwoord. Daar willen wij heel snel met het kabinet over spreken.”

Aanvullende artikel 100-brief Nederlandse bijdrage aan de strijd tegen ISIS

Persbericht VVD: Besluit Syrië geen seconde te vroeg