Hét handelsthema van 2016: gedumpte goederen uit China

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, February 1 2016, 2:13.

Eén van de belangrijkste thema’s die dit jaar zullen worden behandeld op het gebied van internationale handel is hoe de EU om moet gaan met goederen die voor zeer lage prijzen op de Europese markt worden gebracht door China: dumping. Om verschillende analyses van academische experts te horen hield de internationale handelscommissie van het Europees Parlement hier een workshop over. Er wordt ook in de plenaire vergadering over gedebatteerd. Het klinkt eenvoudig, want het onder de kostprijs aanbieden van producten mag toch gewoon niet? Maar de juridische en economische haken en ogen maken die zowel een technisch als politiek beladen onderwerp.

Waarom is 2016 een belangrijk jaar? In 2001 trad China toe tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Bij die toetreding tekenden China en alle leden van de WHO het zogenaamde toetredingsprotocol. In dit document werden de verplichtingen van zowel China als de andere leden vastgelegd. De EU is ook lid van de WHO. Eén van de cruciale elementen van dit protocol was het vastleggen van de methode waarop de overige leden mogen bepalen of Chinese goederen wel of niet gedumpt worden. De reden dat dumping van producten uit China nu een onderwerp van discussie is, is dat er in het toetredingsprotocol tot de WTO een paragraaf staat waarin duidelijke richtlijnen staan over hoe dumping wordt vastgesteld, maar dat die tekst per december 2016 komt te vervallen.

Normaal wordt er bij onderzoeken waar wordt gekeken of er sprake is van dumping een vergelijking gemaakt met binnenlandse prijzen van een geëxporteerd product. Als de exportprijs van een product veel lager ligt dan de normale prijs of de binnenlandse prijs van dat product, dan is er sprake van dumping. In dat geval worden er heffingen op dat product gelegd om het verschil op te heffen en ervoor te zorgen dat Europese industrie wordt beschermd tegen die (kunstmatig) goedkope producten. In het toetredingsprotocol van China is hier een speciale clausule over toegevoegd. Omdat in China door overheidsoptreden en subsidies prijzen laag worden gehouden, wordt er niet gekeken naar Chinese binnenlandse prijzen, maar de prijzen in een land dat op China lijkt, bijvoorbeeld India.

Na 2016 zou de EU volgens de Europese Commissie niet meer de Chinese exportprijzen mogen vergelijken met bijvoorbeeld Indiase binnenlandse prijzen, maar alleen met Chinese binnenlandse prijzen, waarvan we weten dat die door de overheid worden gemanipuleerd. Logischerwijs zou dat ertoe leiden dat er minder vaak dumping zou kunnen worden bewezen en dat de corrigerende tarieven vaak lager zouden zijn. Een deel van de Europese industrie maakt zich hier grote zorgen over omdat er wordt gevreesd voor een stortvloed aan goedkope Chinese producten, vooral dingen als staal, cement en keramiek. Ook moet de EU haar eigen wetgeving aanpassen om dit mogelijk te maken.

De Europese Commissie is nu bezig met een zogenaamde impact assessment om te kijken wat de mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn voor de EU. Naar verwachting zal dat rond juni klaar zijn. Aan de hand daarvan zal de Commissie met een voorstel komen. De verwachting is dat een andere manier wordt voorgesteld om dumping vanuit China vast te stellen en de nodige tarieven te berekenen. Daarbij zal een pakket van maatregelen moeten komen om te zorgen dat we nog steeds de Europese industrie kunnen beschermen tegen oneerlijke concurrentie, en dat de EU eigen manieren heeft om onrechtmatig handelen van de Chinese overheid aan de kaak stellen.

Het is jammer dat de Commissie pas erg laat aan de slag is gegaan om dit ingewikkelde thema te onderzoeken. Het is tenslotte al sinds 2001 bekend dat dit moment er aan zit te komen en nu moet er worden gehandeld onder zeer grote tijdsdruk. Toch is het essentieel dat de EU voldoet aan de afspraken. Als we China aan regels willen kunnen houden, dan moeten we dat zelf ook doen. Daarom moet deze discussie in de eerste plaats een juridische zijn en niet een economische. Het op regels gebaseerde internationale handelssysteem is een belangrijke fundering voor de EU, omdat onze economie zeer sterk afhankelijk is van handel.

Sommigen pleiten ervoor dat we volgens de huidige meet methoden moeten blijven werken, ondanks dat dat waarschijnlijk niet meer mag onder WHO afspraken na 2016, en afwachten wat de Chinese reactie zou zijn. Het probleem hiermee is dat de Chinezen vrijwel zeker een zaak zullen starten voor het geschillen beslechtingsmechanisme van de WHO. Het zou niet prettig zijn wanneer de EU zo een zaak zou verliezen. Als gevolg daarvan zouden we dan alsnog moeten gaan werken met een andere methode van anti-dumping berekenen. Dat is een situatie die we te allen tijde moeten vermijden omdat we daarmee het EU besluitvormingsproces als het ware zouden outsourcen aan de WHO, een ultiem zwaktebod.

De komende maanden zal er veel over dit onderwerp worden gediscussieerd en zal het ook duidelijker worden wat de posities van de verschillende lidstaten zijn. Het moet een debat zijn gebaseerd op feiten en solide juridische overwegingen, zodat we een besluit kunnen nemen waarmee we het op regels gebaseerde handelssysteem wereldwijd versterken en waarmee de EU laat zien dat wij een voorvechter zijn en blijven van dat systeem.

Zie ook:

06-11-2015 Blog: Handel gebaseerd op waarden

28-10-2015 D66: transparantie onderhandelingen handelsverdragen moet prioriteit zijn

14-10-2015 D66: Nieuwe Europese handelsstrategie Commissie moet snel uitgevoerd

Tags: China, dumping, Europese Commissie, handel, Internationale Handel, Market Economy Status, MES, WHO

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: