Radiocolumn januari 2016: Europa Dichtbij

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, February 1 2016, 1:28.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Nederland is aan de beurt om voorzitter te zijn van Europa. Alle vergaderingen van vakministers, aangeduid als de Europese Raad van Ministers, vinden in de eerste helft van 2016 plaats in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Op mijn manier wil ik zorgen voor een Brabantse wind. Door het publiceren van een tweetal boeken en in Brussel gesprekken aan te gaan met Nederlandse ministers.

Nederland kiest niet voor grote visies of verhalen, maar voor het maken van concrete afspraken en het uitvoeren ervan. Of zoals premier Rutte tijdens zijn presentatie in Straatsburg zei: “Werk te doen, laten we beginnen.”

Tevens een mooie kans om Europa Dichtbij te brengen. Ik heb mijn speerpunten vooraf op een rij gezet. In mijn boek ‘Steden in de spotlights’ heb ik niet alleen mijn eigen ideeën, maar ook die van een aantal Brabantse bestuurders opgenomen, zoals Rob van Gijzel en Ton Rombouts, burgemeesters van Eindhoven en Den Bosch, van Wim van der Donk, onze Commissaris van de Koning, en van Erik de Ridder, wethouder in Tilburg. Mijn visie op de groeikansen van de bio-economie overzichtelijk samengevat in mijn boek 'Towards ideal growing conditions for the BioEconomy', als een concrete handreiking voor het Nederlandse voorzitterschap.

Na overhandiging van dat laatste boek heb ik op 25 januari minister Kamp gevraagd zich in te zetten voor de interne markt voor duurzame producten, zoals materialen uit restproducten. Als er goede afspraken komen die gelden voor heel Europa, kan dit een doorbraak betekenen voor bio-plastics en andere afbreekbare materialen.

In mijn gesprek met minister Plasterk lag de nadruk op de samenwerking tussen de Europese steden. Eind mei gaat Nederland hiervoor een programma lanceren, dat moet voorkomen dat verschillende steden steeds weer het wiel willen uitvinden. Plasterk heeft mijn suggestie voor een ‘Pact van Amsterdam’ overgenomen. Hiermee kunnen steden, die met innovaties komen en de kennis willen delen, steun vanuit Brussel ontvangen. Steden komen dan in aanmerking voor zogenoemde Citydeals.