D66: Versterk de regels voor internationale handel in diensten

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, February 2 2016, 2:06.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat het handelsverdrag over dienstverlening, het zogenaamde TiSA, leidt tot een versterking van het internationale handelssysteem gebaseerd op regels. Morgen stemt het Europees Parlement over een rapport over dit verdrag. Schaake: “Europa is wereldwijd de grootste exporteur van diensten: van financiële diensten, tot advocaten of consultants, maar ook scheepvaart- en luchtvaartdiensten. Andere landen hebben vaak regels en eisen waardoor Europese bedrijven daar moeilijk de markt op kunnen. Het handelsverdrag over dienstverlening, waar 23 landen en de EU momenteel over onderhandelen, moet die markten voor Europese bedrijven openbreken.”

‘Verdienstificering’ en digitalisering

De dienstensector beslaat ongeveer 70 procent van de Europese economie, maar slechts 20 procent van de export. De verwachting is dat het belang van de dienstensector verder zal groeien, met name door verdere digitalisering. Schaake: “Het oude kader voor de internationale handel in diensten komt uit 1995, toen het internet nog nauwelijks gebruikt werd. Nu kan elk klein bedrijf met een website diensten aanbieden in andere landen. We moeten zorgen dat die bedrijven ook daadwerkelijk de markt op kunnen en mogen in het buitenland. Dat is vooral belangrijk omdat wordt voorspeld dat de meeste wereldwijde groei in de komende decennia buiten Europa zal plaatsvinden, het aanboren van nieuwe markten is essentieel voor Europese en Nederlandse bedrijven.”

Zorgen

Er bestaan ook zorgen over het handelsverdrag over diensten, bijvoorbeeld over gegevensbescherming en publieke diensten, zoals onderwijs of gezondheidszorg. Schaake: “In het rapport van het Parlement maken we heel duidelijk dat een handelsverdrag de Europese wetten over gegevensbescherming niet mag aantasten en dat publieke diensten moeten worden uitgezonderd. De Europese Commissie heeft daar al garanties voor gegeven, maar het Parlement zal ze daar aan houden op het moment dat het TiSA moet goed- of afkeuren. Daarnaast willen we dat er meer transparantie komt en dat er meer teksten openbaar worden gemaakt.”

De tekst van het rapport, zoals eerder aangenomen in de Internationale Handelscommissie is hier te vinden.

Gisteren werd er over het rapport gedebatteerd, de interventie van Schaake is hier terug te kijken.

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: