Bestrijding van zwartwerk nu grensoverschrijdend

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Tuesday, February 2 2016, 3:23.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de oprichting van een platform voor de bestrijding van zwartwerk. De lidstaten zullen nu grensoverschrijdend informatie en ervaringen uitwisselen over hoe zwartwerk, sociale en fiscale fraude aan te pakken.

Agnes Jongerius is blij met de oprichting van het platform: “Het is goed dat lidstaten nu verplicht worden om kennis en informatie van misstanden met elkaar te delen. Ook is het belangrijk dat de sociale partners een plek hebben aan dezelfde tafel, omdat zij vaak specifieke kennis hebben van de sectoren en plekken waar zwartwerk veelvuldig voorkomt. Zo leren lidstaten op het gebied van handhaving veel beter samen te werken.”

Volgens een onderzoek van de Eurobarometer zou zwartwerk 18% van het Europese BNP beslaan, variërend per lidstaat tussen de 8% en 30%. In werkelijkheid zou dit getal veel hoger liggen, omdat menig respondent liever niet erkent goederen of diensten af te nemen waar geen belasting over is betaald. Het gaat hier om sectoren zoals de bouw, landbouw, catering en huishoudelijk werk.

Jongerius: “Vele bouwvakkers, klusjesmannen, obers en schoonmaaksters lopen onverzekerd rond, hebben geen recht op doorbetaling bij ziekte en bouwen geen pensioen op. Dit maakt ze volledig afhankelijk van de willekeur van de werkgever. Het is de bedoeling dat dit platform zulke werkgevers, die fiscale en sociale fraude plegen, blootlegt en ervoor zorgt dat zwartwerk naar de formele economie wordt gehaald.”

“Het is nu aan de lidstaten om voor dit platform te stemmen en aan minister Asscher om ervoor te zorgen dat dit platform nog voor de zomer in beweging komt om bij te dragen aan de strijd tegen sociale dumping”, aldus Agnes Jongerius.