D66: Nederland moet transparantie in internationale rechtszaken garanderen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, February 3 2016, 2:23.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven willen dat het Nederlandse kabinet de transparantie vergroot in rechtszaken die voortkomen uit de investeringsbescherming in handelsverdragen. Er is een VN-conventie waarmee landen zich hieraan kunnen committeren, maar Nederland heeft die nog niet ondertekend. De Verenigde Staten, Canada, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben dat al wel gedaan. De conventie kan al sinds maart 2015 worden ondertekend.

Vanavond debatteert het Europees Parlement met Minister Koenders over dit onderwerp. Schaake: “Het kabinet pretendeert voor hervorming van investeringsbescherming te zijn bij handelsverdragen, maar weigert te tekenen voor een stap richting meer transparantie. Juist als EU-voorzitter moet Nederland het goede voorbeeld geven door deze conventie zo snel mogelijk te ondertekenen en andere lidstaten aan te sporen dat ook te doen. Met het onderschrijven van deze regels wordt elke zaak openbaar, inclusief de relevante documenten. Ook zou er de mogelijkheid zijn voor een schriftelijke inbreng door derde partijen, zoals NGOs. De EU zou het voortouw moeten nemen in de hervorming van ISDS.”

Verhoeven: “Er wordt nu onnodig geheimzinnig gedaan over de handelsverdragen en de rechtszaken die daar uit voort komen. Wanneer in Nederland de rechter een uitspraak doet, dan komt dat ook op rechtspraak.nl te staan. D66 wil dat Nederland zo open mogelijk is over internationale handelsverdragen. Daarom willen wij dat minister Ploumen snel de VN-conventie ondertekent en ervoor zorgt dat er openheid van zaken is.”

D66 stelt Kamervragen aan Minister Ploumen en roept haar op om de transparantie-conventie te ondertekenen.

Zie ook:

06-11-2015 Blog: Handel gebaseerd op waarden

28-10-2015 D66: transparantie onderhandelingen handelsverdragen moet prioriteit zijn

14-10-2015 D66: Nieuwe Europese handelsstrategie Commissie moet snel uitgevoerd

Tags: handel, handelsverdragen, investeringsbescherming, Koenders, Ploumen, transparantie, VN

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: