D66: Aandacht nodig voor mensenrechtenschendingen door Rusland

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Thursday, February 4 2016, 2:23.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake vindt dat de Europese Unie mensenrechtenschendingen door Rusland moet blijven benoemen en veroordelen. Vandaag stemde het Europees Parlement over een resolutie over de mensenrechtensituatie van de Tataren op de Krim, het gebied dat begin 2014 illegaal door Rusland werd geannexeerd. De Krim Tataren zijn een etnische minderheid die systematisch door Rusland worden onderdrukt.

Schaake: “Sinds de illegale bezetting van de Krim zijn er Tataarse scholen en media gesloten en worden vreedzame demonstranten en tegenstanders van de Russische bezetting geïntimideerd en opgepakt. Hoewel zowel over Oekraïne als over Syrië lastige gesprekken te voeren is met Rusland, is het belangrijk dat de Hoge Vertegenwoordiger en Europese diplomaten mensenrechtenschendingen door het Kremlin blijven benoemen en veroordelen. We moeten laten zien aan de Russische bevolking en de bevolking van bezette gebieden dat de EU niet blind is voor hun situatie.”

IJzeren greep

Ook binnen de Russische grenzen wordt het klimaat voor critici en tegenstanders van het regime steeds lastiger en gevaarlijker. Sinds de invoering van nieuwe wetgeving is het verplicht voor NGOs die steun van buiten Rusland krijgen om zich op te geven, journalisten en activisten worden mishandeld, geïntimideerd of vervolgd en vorig jaar werd de prominente oppositiepoliticus Boris Nemtsov vermoord.

Schaake: “Het is duidelijk dat Poetin bezig is om zijn ijzeren greep op de macht nog verder te verstevigen. Uit angst voor tegenspraak of georganiseerde oppositie schendt het Kremlin grootschalig de rechten van Russen en beperkt hun vrijheid. Dat Europa de zorgen daarover aankaart en benoemt moet onderdeel zijn van een bredere Europese agenda voor hoe we om moeten gaan met Rusland. In het complexe speelveld van economische belangen en veiligheidsvraagstukken mogen we de basale mensenrechten als vrijheid van meningsuiting en persvrijheid niet vergeten.”

Lees ook:

01-12-2015 Blog: EU must not allow Kremlin to obstruct the trade agreement with Ukraine

22-09-2015 “Fight the real information war with Russia”

14-11-2014 D66: Schending Minsk-protocol onaanvaardbaar

11-11-2014 Videoblog: De relatie van de EU met Rusland & Oekraïne

Tags: Buitenlandse Zaken, fundamentele rechten, Krim, mensenrechten, Nemtsov, persvrijheid, Poetin, Rusland, Tataren

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: