Een Brabantse wind tijdens het Nederlandse voorzitterschap

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, February 3 2016, 1:24.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

‘There is a job to be done’

Voor de twaalfde keer vervult Nederland, zes maanden lang, tot 1 juli a.s., het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Bij toerbeurt valt deze taak aan één van de 28 EU-landen te beurt. Nederland heeft het Scheepvaartmuseum in Amsterdam als vaste vergaderplaats aangewezen voor deze periode. Met de keuze voor het Scheepvaartmuseum laat Nederland zien dat we een land zijn van ondernemers en kooplieden, gericht op de buitenwereld. Een vaste vergaderplek waarborgt ook de veiligheid van de Europese gasten.

Tijdens het EU-voorzitterschap zit Nederland de vergaderingen van de Raad voor en neemt het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Ons land heeft voor het voorzitterschap drie prioriteiten opgesteld: een innovatieve Unie, een Unie die zich beperkt tot hoofdzaken en een Unie die verbindt.

Dienen, besparen en versoberen

Topprioriteit voor het Nederlands voorzitterschap is het creëren van banen en het stimuleren van een innovatieve economie. Kernwoorden bij dit voorzitterschap zijn dienen, besparen en versoberen. Waarover praten ze in Amsterdam? Over alle onderwerpen waarover Europa tot besluiten en afstemming wil komen. Het is zoals premier Rutte zei tijdens zijn presentatie in Straatsburg: ‘there is a job to be done, er is werk aan de winkel, aan de slag!’ Nederland kiest niet voor grote visies of verhalen, maar voor het maken van afspraken en het uitvoeren ervan.

Dit voorzitterschap biedt mooie kansen om Europa dichterbij te brengen. Van tevoren heb ik mijn speerpunten op een rij gezet en in de afgelopen weken heb ik daarover gesproken met premier Rutte en de ministers Kamp en Plasterk. Ik heb Kamp’s inzet gevraagd voor de interne markt voor de duurzame economie. We kunnen beter omgaan met onze grondstoffen en restproducten, maar moeten in Europa goede afspraken maken over de eisen die we aan deze producten stellen. Het gebruik van plastic tasjes willen we terugdringen want er zijn voldoende alternatieven uit biomaterialen beschikbaar. Op het moment dat we hier in heel Europa op eenzelfde manier mee omgaan, werken we aan een doorbraak voor deze bioplastics of andere afbreekbare materialen.

Eind mei 2016 zal ook Nederland een programma lanceren voor betere samenwerking tussen de verschillende Europese steden. Hiermee voorkomen we dat we steeds weer het wiel opnieuw moeten gaan uitvinden. Zo is Nederland heel ver in het terugdringen van fijnstof en het voorkomen van schade aan de gezondheid. Minister Plasterk heeft mijn suggestie voor een ‘Pact van Amsterdam’ overgenomen. Hiermee kunnen steden, die met innovaties komen en deze kennis willen delen steun ontvangen vanuit Brussel. Steden komen dan in aanmerking voor ‘Citydeals’. Er wordt 80 miljoen euro beschikbaar gesteld voor stedelijke projecten die zich richten op energie, transitie, armoede in de steden, de integratie van migranten en vluchtelingen en/of het stimuleren van banen en kennis in de lokale economie. Zo waait er in Europa met het Pact van Amsterdam een Nederlandse wind. In het boek ‘Schijnwerpers op de stad’ dat ik in de herfst van 2015 heb gepresenteerd, heb ik de ideeën van Brabantse bestuurders, zoals Rob van Gijzel en Ton Rombouts, burgemeesters van Eindhoven en Den Bosch meegenomen. Ook de Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van der Donk en de Tilburgse wethouder Erik de Ridder hebben hun steentje bijgedragen. Zo waait er de komende maanden ook een Brabantse wind door Europa, die vertaald wordt in besluiten later dit jaar”.

Vluchtelingenvraagstuk

Helaas worden deze concrete en positieve punten overschaduwd door het vluchtelingenvraagstuk. Was Angela Merkel vorig jaar nog positief: ‘Wir schaffen das’. Nu blijkt er een nijpend gebrek aan overeenstemming en daadkracht. Zonder strikt toelatingsbeleid aan de buitengrenzen blijven niet alleen oorlogsvluchtelingen, maar ook economische gelukzoekers Europa binnenstromen. Rutte heeft aangekondigd binnen twee maanden overeenkomst te willen bereiken over de noodzakelijk te zetten stappen. Hieruit blijkt dat de bijeenkomsten in Amsterdam er echt toe doen. Alleen de Europese top van staatshoofden en premiers vindt in Brussel plaats. Voor het overige is het Amsterdam dat de klok slaat

Op 1 juli 2016 neemt Slowakije de voorzittershamer over van Nederland. Wilt u met mij contact opnemen over het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie of mijn publicaties ontvangen? Stuur dan een mail naar lambert.vannistelrooij@ep.europa.eu

Door: Carla Metz