Willems-Orde: Allerhoogste eer voor onze allerbeste militairen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, February 9 2016.

„Een zeer belangrijke en zeer bijzondere onderscheiding”, reageert voormalig Commandant der Strijdkrachten (2005-2008) Dick Berlijn. Hij maakte van nabij mee hoe de commando’s tal van belangrijke operaties ondernamen.

„De periode voorafgaand aan de missie in Uruzgan waren ze vooral in het zuidoosten van Afghanistan actief. Ze creëerden een overzicht van wat daar gebeurde, inlichtingenwerk dus. Hun werk had een enorme impact. Het zorgde voor strategisch overwicht”, roemt Berlijn de special forces. Volgens hem stonden de Nederlandse commando’s internationaal bekend als de beste van de besten. „Dat merk je aan de waardering die je krijgt. Nederland kreeg extra informatie omdat we betrouwbare inlichtingen leverden”, aldus Berlijn.

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke, voorzitter van de defensiecommissie in het parlement, vindt de waardering die het Korps Commandotroepen nu krijgt niet meer dan terecht. „Ze worden op zoveel terreinen ingezet. Nu ook bijvoorbeeld in het noorden van Irak en in Mali. En altijd in wat wij het hoogste geweldspectrum noemen. Zij zijn een voorbeeld en daarom is deze onderscheiding zo’n mooie en terechte keuze.”

Lees het hele artikel in De Telegraaf, pagina 7 of via Blendle (€ 0,25)

Meer informatie over de Willems-Orde vindt u hier

Illustratie: ministerie van Defensie