Turkije: 'Start grondoorlog in Syrië'

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, February 16 2016.

Turkije ziet het liefst dat Westelijke landen een grondoorlog in Syrië starten. Maar zelf willen ze niet het voortouw nemen hierin. Dat meldt een Turkse overheidsoffiicial tegen persbureau AP.

De Turken zijn van mening dat alleen bombardementen op IS-doelen geen einde zullen maken aan de terreurgroep, legt Joost Lagendijk, politiek analist in Istanboel, uit. "Er zijn meer mensen die dat vinden. Wat ik wel opmerkelijk vind is dat Turkije daar op dit moment mee komt, juist nu alle landen die meedoen toch een staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen. De timing is vreemd", zegt Lagendijk.

'Slecht idee'

De Tweede Kamer heeft al gereageerd en is tegen het voorstel. Een grote meerderheid, aangevoerd door regeringspartijen VVD en PvdA, weigert gehoor te geven aan de Turkse oproep om grondtroepen te sturen naar Syrië. VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemt het een "slecht idee". "Het is een beetje obscuur door wie die oproep is gedaan. Het is voor mij genoeg om een debat over aan te vragen. Elke onduidelijkheid of twijfel over de inzet van grondtroepen in een dergelijk conflict door een NAVO-land moet worden vermeden", zegt Ten Broeke.

Lees hier verder en luister het fragment terug op BNR