Turks-Koerdisch geweld moet stoppen

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Wednesday, February 17 2016.

In de strijd die wij tegen ISIS voeren, zijn de Koerdische Peshmerga de beste grondtroepen die aan onze kant strijden. Mede dankzij hen zijn grote gebieden in Noord-Syrië en Noord-Irak heroverd op ISIS en in handen gebleven van de coalitie. Daarom heeft de VVD deze week met overtuiging ingestemd met het kabinetsbesluit om de Peshmerga te bevoorraden en bewapenen.

Ondertussen staat de relatie tussen Turkije en het Koerdische deel van de Turkse bevolking onder zware spanning, na een lange tijd waarin juist sprake leek te zijn van verzoening. Het vredesproces tussen hen is stukgelopen, met ernstige gevolgen. Vooral in drie zuidelijke provincies aan de Turks-Syrische grens is het geweld tussen de Koerdische PKK en speciale eenheden van het Turkse leger sterk opgelaaid. Er is sprake van bomaanslagen en beschietingen door de PKK, waarbij Turkse militairen en agenten zijn omgekomen.

Ook Turks geweld, onder andere met granaatbeschietingen, heeft veel slachtoffers geëist. Het grootste gedeelte van de bevolking van de stad Cizre lijkt de stad inmiddels te zijn ontvlucht. In de stad zitten ook 28 Koerden opgesloten in een kelder, middenin het kruisvuur dat het onmogelijk maakt hen te evacueren of te voorzien van noodzakelijke medische hulp. Het geweld van beide zijden is onacceptabel.

Daarom heeft de VVD-fractie in de Tweede Kamer vandaag schriftelijke vragen over dit onderwerp ingediend. Die kun je hier lezen.

Eerder steunde de VVD ook de motie van Voordewind (CU) om de Syrian Democratic Council bij de informele gesprekken in Genève te betrekken.

VVD