EU-deal met Britten: basiswaarden Europa overeind - Main contents
Het begon als een verkiezingsstunt van de Britse premier Cameron en eindigde met veel drama na bijna twee dagen onderhandelen in een deal. Deze deal is vooral een politieke deal. Een afspraak waarbij 27 lidstaten hebben uitgesproken dat Groot-Brittannië een belangrijke partner in de EU is en Groot-Brittannië duidelijk heeft gemaakt bij de EU te willen blijven.
Het is voor Nederland van groot belang dat Groot-Brittannië onderdeel blijft van de Europese Unie, maar niet tegen elke prijs. De PvdA is opgelucht dat er met deze deal niet gemorreld wordt aan het principe van gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek. Ook passen de afspraken in de bestaande kaders van de Europese verdragen. Als Cameron aanspraak wil maken op de noodremprocedure om zijn eigen arbeidsmarkt te beschermen, zal hij dat alleen kunnen doen nadat de lidstaten het daar in de Raad ook over eens zijn. Hoe de procedure precies in zijn werk gaat, wordt nog uitgewerkt in Europese regelgeving. De PvdA zal daarbij nauw vinger aan de pols houden om te waarborgen dat ook in de uitwerking het principe van gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek overeind blijft.
Terecht zegt de Britse leider van Labour, Jeremy Corbyn, dat deze deal een sideshow, een bijzaak, is. Waar het werkelijk om gaat in Groot-Brittannië is dat bedrijven veel te lage lonen kunnen betalen en dat arbeidsverdringing moet worden bestreden. Een minimumloon moet ook een loon zijn waar iemand van kan leven, het moet ook een fatsoenlijk loon zijn.
Labour leider Corbyn heeft al laten weten campagne te gaan voeren voor een Groot-Brittannië in de EU. Niet omdat de deal van Cameron zo mooi is, maar omdat de EU ook voor de Britse kiezers investeringen, werk en bescherming van werknemers en consumenten brengt. Het is nu aan Cameron om zijn deal thuis te gaan verdedigen en om eerlijk tegen zijn bevolking te zijn over de waarde van de Europese samenwerking.