D66: Amerikaanse ambitie nodig in TTIP-onderhandelingen

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, February 22 2016, 2:30.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil dat de Amerikaanse kant in de onderhandelingen over een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten eindelijk echte ambitie tonen. Vandaag begint de twaalfde onderhandelingsronde over meer handelssamenwerking tussen de VS en de EU in Brussel. Schaake: “Na meer dan twee jaar onderhandelen wordt het tijd dat de Amerikanen serieuze voorstellen op tafel leggen. Eerder vertraagde de onderhandelingen die de VS gelijktijdig met Aziatische landen voerden, en nu is het verkiezingscircus in volle gang. De VS zeggen ook nog voor het einde van Obama’s regering een akkoord te willen. Het wordt tijd dat ze vaart maken met concrete voorstellen, ook op impopulaire punten zoals aanbestedingen.”

Agenda

Op de agenda staat onder andere investeringsbescherming: de onderhandelingen over aanbestedingen werden uitgesteld. “Het worden spannende onderhandelingen omdat de VS voor het eerst formeel met de EU over het hervormen van investeringsbescherming zullen praten. In de EU is brede consensus dat het huidige systeem verouderd en controversieel is. Ik hoop dat ook de Amerikaanse onderhandelaars willen hervormen.” Ook besprekingen over regels in de diensten sector, energie en aanbestedingen moeten nog tot concrete resultaten leiden.

Wereldwijde standaard

Een breed en ambitieus verdrag is belangrijk voor beide kanten in de onderhandelingen, omdat we zo samen een nieuwe wereldwijde standaard kunnen zetten, voordat nieuwe opkomende economieën. Schaake: “Een verdrag tussen Europa en Amerika moet het wereldwijde systeem gebaseerd op regels en afspraken op basis van waarde versterken en uitbouwen. Dat systeem staat steeds meer onder druk. We moeten ervoor zorgen dat wij de standaard bepalen als het gaat om dingen als milieu, gezondheid en consumentenbescherming. Met de VS kunnen we de lat hoger leggen dan wanneer we dat over laten aan China, Rusland of de Golfstaten.”

Zie verder over TTIP en investeringsbescherming:

22-02 EU en VS moeten samen wereldwijde, moderne investeringsbescherming realiseren

03-02 D66: Nederland moet transparantie in internationale rechtszaken garanderen

08-11 Blog: Handel gebaseerd op waarden

28-10 D66: transparantie onderhandelingen handelsverdragen moet prioriteit zijn

20-10 Media (Trouw) - Niet oordelen voor TTIP-verdrag er is

14-10 D66: Nieuwe Europese handelsstrategie Commissie moet snel uitgevoerd

06-10 Media (BNR) - ‘Akkoord Stille-Oceaanlanden heeft invloed op TTIP’

16-09 D66: Commissie moet druk op Amerikaanse onderhandelaars opvoeren

13-08 Blog: De echte beloning in TTIP

12-08 Media (FD) - Maak zakendoen in VS makkelijker voor het mkb

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: