Mobile World Congress Barcelona: Go Mobile!

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, February 22 2016, 1:28.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Vandaag ben ik op het Mobile World Congress in Barcelona, de grootste telecombeurs van de wereld. Hier komen belangrijke spelers uit het bedrijfsleven, de politiek en het maatschappelijk middenveld samen om onder andere te spreken over het 'Internet of Things' (IoT). Of zoals soms gezegd wordt: het 'Internet of Everything'. We kunnen immers steeds meer. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast die zelf producten bestelt of de lichten die automatisch aangaan in uw huis. Hoewel dit grote vooruitgang brengt, roept het ook vragen op. Hoe veilig zijn deze mobiele functies precies?

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona heb ik onder andere deelgenomen aan een discussie van het EIF (European Internet Foundation). Waarin kan Europa leidend zijn? Hoe zorgen we dat persoonlijke data op een veilige manier gebruikt kan worden? Het inzetten op 'Internet of Things' is een belangrijke pijler voor het concurrentievermogen van Europa. De Europese Commissie heeft daarom een aantal pilots gelanceerd om Europa een leidende rol in IoT te geven. Europa in de lead, zo zie ik het graag!

Technologie staat niet op zichzelf. Ook de steden kunnen profiteren. IoT kan het contact tussen bewoners en lokaal bestuur efficiënter maken. En, het ondersteunt het proces van gezond en actief ouder worden. Het automatisch openen van deuren kan bijvoorbeeld mensen met een beperking ondersteunen. Kortom, IoT heeft potentie voor onze toekomst. Betrokkenheid van de ICT wereld, zoals nu op het Mobile World Congress, is belangrijk. Op deze manier zijn we beter ingespeeld op de veranderingen van morgen.