Het Oekraïne-referendum onder de loep - debat op wo 2 maart

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, February 23 2016.

Tot verbazing van vele sceptici, verzamelde actiegroep GeenPeil in zes weken tijd honderdduizenden handtekeningen om een nationaal referendum te houden over een vrijwel onbekend associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Volgens voorstanders een verdrag met economische voordelen; volgens tegenstanders een verdrag met politieke nadelen.

Niet eerder werd een associatie-overeenkomst een onderwerp van nationale discussie. Op 6 april 2016 gaan de stembussen open en kan het Nederlandse electoraat stemmen over de wet tot goedkeuring van het verdrag.

Wat houdt het verdrag precies in? Gaat het om een simpel handelsakkoord of heeft het verdrag verregaande politieke consequenties? Hoe licht je alle kiezers in over een 300 pagina's tellende internationale overeenkomst? Wordt het associatieverdrag 'misbruikt' om een bredere discussie te voeren over het democratische gehalte van de Europese Unie? En wat gaat de uitslag van het referendum betekenen voor de Nederlandse regering?

Op 2 maart gaan Han ten Broeke (Tweede Kamerlid VVD), Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid D66), Thierry Baudet (initiatiefnemer GeenPeil en publicist) en Wytze van der Woude (universitair docent staats- en bestuursrecht en een van de auteurs van de bundel 'Het eerste raadgevend referendum') hierover met elkaar en het publiek in debat onder leiding van journalist en presentator Max van Weezel.

Meer informatie (en aanmelden) op de website van het Montesquieu Instituut