D66: Noodzaak hervorming Europese exportcontrole steeds groter

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, February 24 2016, 2:35.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil objectieve eisen voor licenties voor export van militaire goederen en spionagesystemen. Vandaag bracht de Britse NGO Privacy Internationaal een nieuw rapport uit dat het bestaan onthulde van de TRD, een geheime eenheid van de Egyptische inlichtingendienst. De eenheid zou geen wettelijk basis hebben, maar bezit wel het het grootste budget van alle Egyptische overheidsdiensten om spionagesystemen aan te kopen. Het rapport van Privacy International toont aan dat Europese bedrijven zoals het Italiaanse Hacking Team recent nog zulke systemen verkocht hebben aan de TRD.

Geen toezicht of controle

Voor D66 tonen deze onthullingen opnieuw aan dat er geen enkel toezicht en controle is op de markt in dit soort spionagesystemen. Vooral de Italiaanse autoriteiten komen er slecht vanaf. Schaake: “Voor de export van dit soort systemen heb je een licentie nodig. Welke criteria hanteren de Italianen om deze af te geven? Wisten ze welke overheidsdiensten de systemen zouden gebruiken? En als ze al deze informatie niet hadden, hoe hebben ze dan de impact op de mensenrechten in Egypte en de veiligheidsoverwegingen in Europa goed inschatten?”

Europese exportcontrole

D66 heeft eerder verschillende voorstellen gedaan om het Europese export controle regime te verbeteren. “Deze onthullingen tonen de noodzaak aan van stevige Europees exportcontrole. De EU verliest alle geloofwaardigheid wanneer journalisten en activisten ongehinderd bespioneerd kunnen worden door Europese systemen”, aldus Schaake.

D66 is ook bezorgd over de toenemende straffeloosheid van de Egyptische veiligheidsdiensten, zoals de zaak van de gefolterde student Giulio Regeni aantoont. “Europese lidstaten zouden alle export licenties voor militaire goederen en spionagesystemen moeten stoppen tot er een onafhankelijk onderzoek naar deze zaak is gedaan. Het verkopen van spionagesystemen aan landen waarin veiligheidsdiensten straffeloos kunnen opereren zou nooit legaal mogen zijn.”

Lees meer:

4-12-2015 Five years of stopping EU-aided surveillance - interactive timeline

30-09-2015 D66: EU moet scherpe controle uitoefenen op export gevaarlijke technologie

08-05-2015 Video - The State of the Union: Surveillance and Freedom in Europe

17-04-2015 Global Conference on Cyberspace 2015: Updating of export controls of dual use surveillance technologies

21-11-2014 D66: Belang exportcontrole gevaarlijke technologie eindelijk op de agenda

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: