D66: Handelsovereenkomst tussen EU en Tunesië belangrijke stap in ondersteuning Tunesische transitie

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Wednesday, February 24 2016, 2:35.

D66-Europarlementariёr Marietje Schaake benadrukt het belang van de geopende onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de EU en Tunesië. Vandaag debatteert het Europees Parlement over de kwestie en morgen zal er over een resolutie gestemd worden. Schaake: “Tunesië is het enige land dat een transitie doormaakt naar democratie na de volksopstanden in Noord Afrika en het Midden Oosten in 2011. In deze moeilijke fase zijn ondersteuning vanuit de EU, en de versterking van democratische hervormingen in Turkije van essentieel belang, voornamelijk omdat de regio nog altijd zeer onstabiel is en de situatie fragiel blijft. Een tekort aan banen en kansen was een van de belangrijkste aanleidingen voor de grote volksopstanden in 2011, en de bevolking ervaart nog elke dag een groot deel van de problemen. De handelsovereenkomst zal aan de hand van vastgestelde regels verdere economische groei en institutionele hervormingen stimuleren.”

Voorwaarden voor een succesvolle FTA

Gezien de fragiele economische situatie in Tunesië zal de Europese Unie werken aan een asymmetrische handelsovereenkomst waarin de Europese markt meer zal openstaan voor Tunesische bedrijven dan andersom. Dit zal Tunesië de gelegenheid geven om zich aan te passen. Schaake: “We moeten zorgen dat de Tunesische markt niet overspoeld wordt met Europese goederen, dit zou problematisch zijn voor de Tunesische producenten. Desondanks moet het duidelijk zijn dat de Tunesische producten moeten voldoen aan de Europese standaarden. Ook moet de handelsovereenkomst bijdragen aan uitbreiding van de Europese standaarden op het gebied van milieu, consumentenbescherming en arbeidsrecht in Tunesië. Dit zal ook de concurrentiepositie van Tunesië op het wereldtoneel versterken.”

Ondersteuning

Tunesië wordt beïnvloed door de aanhoudende crisis in Libië, met als gevolg 1,8 miljoen Libische vluchtelingen en aanhoudende wapen-, drugs- en mensenhandel. Schaake: “Met een handelsovereenkomst kunnen we de Tunesische economie ondersteunen door middel van het creëren van kansen voor Tunesische bedrijven en haar bevolking op de Europese markt. Daarnaast creëert het een aansporing tot hervormingen in het land zelf. Dit is vooral belangrijk omdat Tunesië een relatief jonge bevolking heeft. Echter zullen de onderhandelingen ook ondersteund moeten worden door een bredere strategie om de startende Tunesische democratie te helpen en ondersteunen.”

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: