D66 blij met nieuwe afspraken handelssamenwerking Canada

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, February 29 2016, 2:17.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij met de afronding van de details in het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie in het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Meer dan een jaar lang is de tekst gecheckt door juristen en nu kan begonnen worden aan de procedure voor de ratificatie van het verdrag. Schaake: “De nieuwe liberale regering in Canada heeft vol ingezet op betere samenwerking met Europa. Nu de tekst eindelijk is goedgekeurd is het is belangrijk dat het ratificatieproces nu zo snel mogelijk wordt afgerond. Als het verdrag in werking kan treden zullen Europeanen en Canadezen de positieve effecten ervan merken.”

Economische samenwerking

CETA zorgt ervoor dat de economische samenwerking tussen Europa en Canada wordt versterkt en vooral dat er meer kansen komen voor Europese bedrijven in Canada. Schaake: “Dit handelsverdrag zorgt ervoor dat invoerheffingen verdwijnen en procedures simpeler en voorspelbaarder worden. Een essentieel voordeel voor Europa is dat Europese bedrijven veel meer toegang krijgen tot Canadese overheidsopdrachten, die nu nog grotendeels gesloten zijn. De Canadese economie is groter dan die van Rusland en een belangrijke markt voor Europese bedrijven. Samen met Canada kunnen we bovendien internationaal samenwerken om het op regels gebaseerde handelssysteem te versterken en wereldwijd hoge standaarden te zetten.”

Investeringsbescherming

In de discussie over CETA wordt investeringsbescherming vaak genoemd als een knel- en kritiekpunt. Tijdens de juridische check is hier ook uitvoerig naar gekeken. Schaake: “Onder leiding van een nieuwe liberale regering heeft Canada concessies aan de EU gedaan om investeringsbescherming binnen CETA vergaand te hervormen en transparanter, eerlijker en meer legitiem te maken. We willen geen geheime gerechtshoven die bedrijven Europese regelgeving onder druk laten zetten. Het grote probleem is dat Europese lidstaten wel nog 1,300 verdragen hebben waar de verouderde ISDS nog wel in zit. Die moeten worden hervormd. Samen met de Canadezen en andere internationale spelers moet worden gewerkt aan een internationaal hof, naar model van de Wereldhandelsorganisatie. CETA is een stap in die richting.”

Nu de uiteindelijke tekst voor CETA er ligt, zal het verdrag door de Europese lidstaten, het Europees Parlement en het Canadese Parlement moeten worden goedgekeurd voordat het definitief in werking kan treden. Meer informatie over de inhoud van het verdrag is hier te vinden.

Tags: EU, Internationale Handel

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: