Nederlandse politici over Donald Trump

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Tuesday, March 1 2016.

Hij is een ongeleid projectiel, een man die van zijn hart geen moordkuil maakt en feit niet van fictie weet te onderscheiden: Donald Trump. Wat hij ook zegt, zijn achterban vindt het prachtig. Tot ontsteltenis van de gevestigde orde in Amerika. En ook in Nederland baart zijn opkomst zorgen.

Nieuwsuur spreekt aan het Binnenhof met vier politici over de ondernemer en vastgoedmagnaat die zich heeft omgetoverd tot een politicus.

Volgens Kamerlid Han ten Broeke (VVD) doet Trump een beroep op sentimenten die niet alleen bij het electoraat, maar ook bij een groot deel van zijn eigen partij leven.

"Trump verenigt veel sentimenten die al langer zichtbaar waren binnen de Republikeinse partij", zegt Ten Broeke, die ook gelooft dat de Republikeinen hun eigen Frankenstein hebben gecreëerd.

Lees hier het hele artikel en kijk de uitzending terug

Telegraaf.nl: Kamer in de maag met Trump

Interessant. Verfrissend misschien. Maar je moet er toch niet aan denken dat deze man echt president wordt van het machtigste land ter wereld. Dat is grofweg het gevoel in politiek Den Haag over de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump.

„Deze man is een fenomeen”, erkent VVD-Kamerlid Ten Broeke. „En zeker geen eendagsvlieg. Hij is in alles anti-establishment, anti-Washington. Met een politieke cultuur die totaal op slot zit, kan ik me de aantrekkingskracht Donald Trump voorstellen.”

Vastgoedproject

„Trump benadert zijn kandidatuur als een vastgoedproject”, zegt VVD’er Ten Broeke. „Hij zet extreem hoog in, vliegt concurrenten naar de keel. Maar het presidentschap van het machtigste land ter wereld ís geen vastgoedproject. Trump is ook nog een narcist - niet gezond voor iemand met zoveel macht.” Ten Broeke hoopt dat Trump zichzelf dusdanig overschreeuwt, dat hij zichzelf ’opblaast’. „De VS is na acht jaar Obama minder dominant dan ooit. Sommige pacifisten vinden dat mooi, maar ik feliciteer de Amerikanen daar niet mee. Een man als Trump zou de Amerikaanse rol op het wereldtoneel nog veel verder ondermijnen.”

Lees hier het hele artikel