D66 wil debat mensenrechten en rechtsstaat Turkije met Timmermans

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Monday, March 7 2016, 2:04.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake wil een debat met de Europese Commissie over de zorgwekkende mensenrechten schendingen in Turkije. Afgelopen vrijdag werd de grootste krant van Turkije overgenomen door de Turkse staat. En het zuidoosten van het land zitten burgers gevangen in het oorlogsgeweld tussen de terreurorganisatie PKK en het Turkse leger.

“Sinds Eurocommissaris Timmermans met President Erdogan een deal over asiel en migratie bezegelde is hij doodstil over de situatie in het land, ondanks de toenemende grote problemen. Intussen stelt President Erdogan dat hij zich niks aantrekt van een uitspraak van het Turkse constitutionele hof dat de vrijlating van twee gevangen journalisten eiste. De maat is vol.”

“Het is onacceptabel dat Europese leiders alleen naar Turkije kijken om hun problemen met asielzoekers op te lossen. Dat zal niet gebeuren, omdat de verwachtingen onrealistisch zijn. Wel is intussen de prijs van geloofwaardigheid en principes betaald. Principes als respect voor de rechtsstaat en mensenrechten zijn niet onderhandelbaar. Het Europees Parlement moet zich uitspreken en een helder statement eisen van de Europese Commissie. Als het zo door gaat zal Turkije zelf destabiliseren, en komt Timmermans’ deal als een boemerang terug in het gezicht van Europa.”

Lees verder over Turkije:

29-01 Letter to Vice-President Timmermans and High Representative Mogherini on cases of Turkish journalists Can Dündar and Erdem Gül

25-01 Commission letter to Turkey on renewing accession negotiations

26-01 Written Question: Follow up question on the EU-Turkey deal and the Commission letter to Turkey

22-01 Plenary speech on the situation in the South East of Turkey

12-01 Written Question about the Appendix letter to the EU-Turkey deal

08-01 Timmermans moet juiste zorgen aankaarten in Ankara

14-12 Written Questions on Turkey detaining 3,000 refugees after EU deal

10-12 Letter to European Commission President Juncker and First Vice-President Timmermans on the deal between the EU and Turkey

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: