Vooruit of vol op de rem?

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, March 10 2016, 1:20.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

In deze tijd van vooruitgang beleven we in Europa een moment van terugval. De roep om de binnengrenzen opnieuw in te voeren bedreigt de positie van Nederland. Op verzoek van de Brabantse Europarlementariër Lambert van Nistelrooij heeft het Europees Parlement een studie uitgevoerd naar de gevolgen. Uit de recentelijk gepubliceerde gegevens blijkt, dat de schade groot kan zijn. Zeker voor een export- en doorvoerland als Nederland.

Lambert van Nistelrooij zegt: “mét de vooruitgang blijft ook de kans aanwezig om terug te vallen. Terug in de tijd, terug in het vertrouwde van toen. Er zijn volop momenten van twijfel. Zo’n moment van terugval beleven we nu in Europa. Europa is een vooruitgangsproject pur sang en de open grenzen hebben ons welvaart gebracht. Maar nu blijkt hoe broos de samenwerking is. De EU is als vooruitgangsproject bij uitstek in vertwijfeling geraakt.”

Terug naar de toekomst?

“De toenemende roep om de binnengrenzen opnieuw in te voeren was voor mij aanleiding om in het Europees Parlement te vragen naar voornoemde studie. Uit die studie blijkt dat de schade voor de gehele Europese Unie jaarlijks kan oplopen tot 100 miljard euro. Gemiddeld gaat de economie er bijna een procent op achteruit. Voor Nederland zal dit percentage beduidend hoger liggen. Niet voor niets heeft de transportsector dan ook van zich laten horen. Het vooruitgangsdenken in de EU is danig verstoord. Het Verenigd Koninkrijk houdt een referendum over het lidmaatschap van de EU. Andere landen, zoals Nederland, houden een referendum over minder belangrijke zaken zoals het handelsverdrag met de Oekraïne. Allemaal tekenen van dezelfde vertwijfeling. De vraag is dan ook, willen we nog vooruit of gaan we vol op de rem”?

Daadkracht

Bij zijn herverkiezing in 2014 pleitte Lambert van Nistelrooij er al voor om daadkracht te tonen. “We mogen nu niet afhaken en de ogen niet sluiten voor wat elders in Europa gebeurt. Dan brokkelt het EU-project af en gaan groepjes landen met elkaar verder. Dan gaat de EU er heel anders uitzien en zal de economische rekening hoog zijn. Mijn mening is dat de regeringsleiders juist nu verdergaande afspraken moeten maken over het vluchtelingenprobleem. Mijn mening is dat landen die geen vluchtelingen opnemen financieel bijdragen aan de kosten van de opvang in andere landen van de EU. Ik pleit voor daadkracht, een samengaan van solidariteit en verantwoordelijkheid en ik wil niet dat we teruggaan naar de toekomst. Daarin passen de afspraken met Turkije, die bereid is de vluchtelingenstroom met steun van de EU te beperken tot mensen die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in Syrië. De geschiedenis heeft geleerd dat opkomen voor vrede en welvaart loont.”

Wilt u hierover doorpraten met Lambert van Nistelrooij, maak dan een afspraak via zijn website: www.lambertvannistelrooij.nl voor een koffiegesprek op maandag bij de Druiventros in Berkel-Enschot.

door Carla Metz