Kamervragen over impact handelsverdrag EU-Vietnam op mensenrechten

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Monday, March 14 2016.

Vragen van de leden Jan Vos en Servaes (beiden PvdA) aan de minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister van Buitenlandse Zaken over de nalatigheid van de Europese Commissie bij het uitvoeren van mensenrechtenanalyses bij handelsverdragen.

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Is vrijhandel met Vietnam belangrijker dan de mensenrechten’ van Follow the money?
  • 2. 
    Klopt het dat het onderzoek naar de impact van het nog af te sluiten Trade In Services Agreement (TISA) op mensenrechten door Ecorys twee jaar is vertraagd? Wat is de verklaring hiervoor en hoe wordt ervoor gezorgd dat deze analyses alsnog grondig in de vormgeving van TISA worden meegenomen?
  • 3. 
    Wat is uw mening over het feit dat de Europese Commissie oproepen van de EU-ombudsman over het niet uitvoeren van een mensenrechtenanalyse naast zich heeft neergelegd?
  • 4. 
    Hoe ziet u uw rol als EU-voorzitter om, al dan niet door het aanscherpen van andere organen, zoals bijvoorbeeld dat van de EU-ombudsman, ervoor te waken dat de Europese Commissie in de toekomst de impact van handelsverdragen op mensenrechten consistenter meeneemt alvorens handelsverdragen af te sluiten?
  • 5. 
    Wat is uw reactie op de onverhoopt niet uitgevoerde mensenrechtenanalyse in relatie tot het EU-Vietnamverdrag en wat verwacht u van het onderzoek dat momenteel alsnog wordt uitgevoerd? Deelt u de mening dat waar mogelijk het verdrag dient te worden bijgeschaafd indien dat de mensenrechtensituatie ten goede komt?