Geen uitruil toetreding Turkije en vluchtelingendeal

Source: M.R. (Marietje) Schaake i, published on Tuesday, March 15 2016, 2:26.

Het voorstel van D66-Europarlementariër Marietje Schaake om de vluchtelingendeal met Turkije te scheiden van de onderhandelingen over de toetreding van het land tot de Europese Unie, is met een meerderheid aangenomen. De Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement stemde vandaag over het voortgangsrapport 2015 van Turkije.

Nieuwe strategie

D66 vindt het voorgestelde plan een aanfluiting voor zowel de Europese waarden als de rechten van vluchtelingen. “Helaas is dit plan voorgesteld in een periode waarin Turkije steeds vaker de rechtsstatelijkheid en democratische rechten schendt. Ik ben blij dat het Parlement mij steunt en een harde scheidslijn aanbrengt tussen de vluchtelingendeal en de toetredingsgesprekken. Laat de Commissie en de Raad nog maar eens goed kijken naar hun onderhandelingsstrategieën met Turkije”, aldus Schaake.

Mensenrechten

Het Parlement benadrukt dat vrijheid van meningsuiting en respect voor de media bovenaan de agenda moeten blijven staan en ook het middelpunt van de onderhandelingen moeten vormen. Schaake: “PvdA-Europarlementariër Kati Piri heeft een zeer kritisch rapport over Turkije afgeleverd. Maar haar partijgenoot Eurocommissaris Timmermans voert het deals-maken met President Erdogan aan. Waar is hij op het moment dat in Turkije mensenrechten worden geschonden? Natuurlijk moeten we samenwerken met Turkije om te verzekeren dat vluchtelingen op een goede manier onderdak krijgen. Maar dit moet los staan van de onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de EU.”

Tijdens de Europese top op 17 en 18 maart zullen Europese ministers de details van de deal verder uitwerken.

Lees meer:

07-03 D66 wil debat mensenrechten en rechtsstaat Turkije met Timmermans

25-01 Commission letter to Turkey on renewing accession negotiations

26-01 Written Question: Follow up question on the EU-Turkey deal and the Commission letter to Turkey

22-01 Plenary speech on the situation in the South East of Turkey

12-01 Written Question about the Appendix letter to the EU-Turkey deal

Laat opmerkingen en commentaar formulier

Tonen geen opmerkingen en commentaar formulier

Geen reacties

Breng de conversatie op gang door op dit artikel te reageren!

Schrijf een reactie

Naam *

E-mail (wordt niet gepubliceerd) *

Website

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: