Google heeft geen enkel moreel kompas

Source: P.J.G. (Paul) Tang i, published on Tuesday, March 15 2016.

Foto Flickr/SEO

Het Europees Parlement heeft tijdens een hoorzitting over belastingontwijking directieleden van een aantal multinationals ondervraagd. Grote bedrijven als Google, Apple, Ikea, Fiat en McDonald’s moesten verantwoording afleggen over de belastingconstructies die hun bedrijven gebruiken om belasting te ontwijken. PvdA Europarlementariër Paul Tang sprak de directeur van Google aan op de 11 miljard euro winst die via Nederland onbelast naar Bermuda is doorgesluisd.

“Het is krankjorum dat Google een brievenbusmaatschappij aan de Zuidas kiest om 11 miljard euro winst naar Bermuda door te sluisen. Vandaag is opnieuw duidelijk geworden dat deze multinationals geen enkel moreel kompas hebben en het normaal vinden om zo min mogelijk belasting te betalen”, aldus Paul Tang.

De digitale megabedrijven als Google maken handig gebruik van het ontbreken van regels voor bedrijven die niet gebonden zijn aan geografische locaties. Deze bedrijven hebben geen winkels of fabrieken maar opereren in de ‘Cloud’. De Europese wetsvoorstellen tegen deze vorm van belastingontwijking moeten het belastingstelsel klaar maken voor de digitale economie.

“Het blijft pijnlijk dat Nederland op het gebied van belastingontwijking het slechte voorbeeld geeft. We moeten als land onmiddellijk een einde maken aan deze praktijken en binnen Europa afspraken maken over een eerlijk belastingsysteem”, aldus Paul Tang.

Het is opmerkelijk dat Google directeur Adam Cohen ontkent dat er een afspraak is met de Nederlandse belastingdienst, omdat de Tweede Kamer onlangs inzage in deze documenten heeft gevraagd.